rss

Koenigsegg CCXR face curatenie

  1. 03/03/2007
  2. Tags: Koenigsegg CCXR
    Vezi toate fotografiile (4)
    Si la propriu, si la figurat: suedezii au modificat motorul lui CCX sa mearga cu bioetanol, astfel incat acesta este probabil cel mai ecologic supersport adevarat din lume; pe de alta parte insa, nu stim cati adversari vor avea cu ce sa ii conteste suprematia, dat fiind faptul ca cifra octanica mult peste 100 au ridicat puterea masinii la 1.018 CP.

    Un calcul simplu ne arata ca V8-ul de 4,7 litri scoate cu 17 CP mai mult decat un Bugatti Veyron, si, ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, el are de suportat o masa mult mai mica decat a supercar-ului german (un Koenigsegg CCX este din acest punct de vedere sub pragul celor 1.200 kg).

    Ca urmare, desi ambitioasa echipa nordica nu a dezvaluit oficial in ce s-ar traduce aceste date pe sosea (masina are un cuplu maxim de 1.060 Nm, atins la 6.100 rpm), nu ne indoim ca CCXR are potentialul sa coboare mult sub 3 secunde pana la 100 km/h si sa spulbere pragul celor 400 km/h.

    Astfel, el ar putea sa-si ia inapoi recordul de viteza stabilit la Nardo, detinut in aceste momente de Veyron.

    Odata cu CCXR, Koenigsegg a prezentat si o versiune de circuit a lui CCX, botezata CCGT. Aceasta masina respecta regulamentul FIA cu privire la competita GT1, deci am putea sa o vedem si in circuitul mondial al curselor de anduranta.

    Pentru a se incadra in previziunile regulamentului, suedezii au renuntat la supraalimentarea motorului de 4,7 litri V8, compensand cu o alezare pana la cinci litri.

    Au rezultat 600 CP, ce au de miscat doar 1.000 kg greutate; cum federatia internationala cere insa ca masinile sa aiba cel putin 1.100 kg, cei de la Koenigsegg vor trebui „ingrase” structura masinii cu inca 100 kg – oricum, mult mai usor decat sa reduci masele cu 100 kg.

    In plus, inginerii au modificat  aerodinamica pentru a exercita forte deportante mai mari, motiv pentru care nu ne indoim ca o eventuala participare la Le Mans ar face din editia cestui an a celebrei curse de anduranta un extrem de interesanta.
    Vizualizari: 1102