rss

Iata-l! Peugeot 9X8 Hypercar isi va face debutul in curse pe 10 iulie, in Italia!

 1. 03/07/2022
  Vezi toate fotografiile (1)

  Numaratoarea inversa a inceput. Dupa 10.000 km de teste, modelul de curse Peugeot 9X8 a fost dezvaluit pe 20 Mai pe circuitul Portimao din Portugalia. 
  Te invitam sa aruncam o privire retrospectiva la procesul de dezvoltare a acestui Hypercar, un model neobisnuit din toate punctele de vedere.
  La unsprezece luni de la prezentarea oficiala, Peugeot 9X8 a fost dezvaluit in versiunea sa finala, si cu imaginea exteriorului definitivata. Verdictul: este in continuare la fel de frumos si la fel de diferit ca intotdeauna de concurentii sai! Din decembrie si sub diverse camuflaje, a suportat 10.000 km de teste pe mai multe piste europene. 10.000 km reprezinta o valoare mare pentru o masina de curse!
  Cu doar cateva sesiuni de teste ramase, Peugeot Hybrid Hypercar va fi gata sa concureze. Acesta va avea prima aparitie in curse pe 10 iulie 2022, la Monza (Italia), in timpul rundei a 4-a a Campionatului Mondial de Andduranta FIA (WEC) 2022. Echipa Peugeot TotalEnergies a ales acest templu al vitezei pentru a demonstra si confirma abilitatile extraordinare ale lui 9X8.
  Competitia ca si laborator tehnologic
  Aceasta masina a parcurs un drum lung de cand proiectul a fost aprobat in 2020 si a fost creat initial in intregime pe computerele Peugeot Sport. Intr-adevar, inainte de fabricarea primei piese, Peugeot 9X8 era un proiect virtual format din 15.267 de fisiere digitale stocate pe un hard disk!
  Designul final si imaginea de cursa ale lui Peugeot 9X8 au fost dezvaluite in direct pe 20 mai, la o conferinta de presa sustinuta pe circuitul Portimao din Portugalia. 9X8 este imediat recunoscut datorita lipsei unui spoiler spate, un apendice aerodinamic introdus pentru prima data pe o masina de curse in cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1965 si care a devenit rapid o necesitate pentru toate masinile de competitie. „Am putut sa vedem in timpul sesiunilor noastre de testare ca toate calculele si simularile pe care le-am efectuat inainte de a ne construi masina erau corecte”, spune Olivier Jansonnie, director tehnic al Peugeot Sport. „Am vrut sa inovam si foarte devreme ne-am imaginat acest Peugeot 9X8 fara eleronul spate. Vedem ca, din punct de vedere aerodinamic, functioneaza perfect.”
  „Este uimitor ce ati realizat”, a spus un jurnalist din Portimao la prezentarea masinii de curse. „Cand in iulie 2021 ne-ati aratat modelul care anunta 9X8, sincer am crezut ca este un bluff, in principal pentru a atrage atentia, si ca va veti intoarce la vechiul spoiler utilizat pe masinile de curse, la fel ca toti ceilalti. Dar nu! Iata, arata aproape la fel ca modelul initial! in ceea ce priveste inovatia, ceea ce ati facut este impresionant! Jos palaria, Peugeot!”
  O echipa cu abilitati complementare
  Peugeot Sport controleaza proiectarea si dezvoltarea lui 9X8 de la A la Z. Nu este cazul tuturor concurentilor sai din cursele de anduranta: unii cumpara sistemele electrice si sasiul de la furnizori, doar motorul cu ardere interna provenind din atelierele lor. Pentru PEUGEOT, stapanirea tuturor domeniilor este esentiala. „Suntem implicati in cursele de anduranta pentru a ne accelera progresul in electrificarea masinilor noastre de strada”, explica Jean-Marc Finot, directorul Peugeot Sport si Stellantis Motorsport, „deci nu aveam de gand sa lasam altora acest segment crucial al masinii noastre. Pe de alta parte, ne imbogatim abilitatile datorita unor parteneri cu o expertiza de neegalat, care ne permit sa ne acceleram dezvoltarea si eficienta sistemului nostru.”
  Prin urmare, in ultimele luni, echipa a atras parteneri suplimentari pentru proiectarea si dezvoltarea modelului 9X8. De exemplu, Marelli este implicat in optimizarea eficientei sistemului de propulsie hibrid complex al lui Peugeot 9X8. Bateria de inalta tensiune este dezvoltata cu ACC, joint venture intre Stellantis si TotalEnergies/Saft, iar anvelopele sunt furnizate de Michelin. Capgemini a optimizat eficienta si procesarea miilor de puncte de date cu adaos de inteligenta artificiala. Echipamentul de siguranta al echipei este conceput de brandul italian Sparco, iar fiecare membru al echipei beneficiaza de o tinuta oficiala special conceputa de tanarul brand danez Jack & Jones.
  Sase piloti ce vor apara culorile Peugeot
  Pe 10 iulie, 6 piloti vor alcatui cele doua echipaje care concureaza in cursa de 6 ore de la Monza:
  • Paul Di Resta (SCO) a fost implicat in multe discipline, inclusiv Formula 1
  • Loic Duval (FRA) a pilotat deja pentru Peugeot in perioada prototipului 908 de la sfarsitul anilor 2000 si a castigat la Le Mans cu Audi
  • Mikkel Jensen (DAN), cel mai tanar membru al echipei, nu este si cel mai putin ambitios
  • Gustavo Menezes (SUA/BRA) este un tanar pilot care este obisnuit cu anduranta si cu pilotajul unui hypercar
  • James Rossiter (GBR) este pilotul de teste si dezvoltare pentru 9X8 si a fost primul care l-a condus. Acum este si pilot de curse.
  • Jean-Eric Vergne (FRA) este oarecum acasa la Peugeot Sport: de doua ori campion in Formula E, este si pilotul echipei DS in aceasta disciplina.
  Fiecare dintre piloti a petrecut echivalentul a 30 de zile in simulatoarele Peugeot Sport pentru a stapani toate secretele lui 9X8 inainte de a-l conduce pe pista. „Volanul nu este doar un instrument de ghidare”, explica Gustavo Menezes. „Este plin cu aproximativ 30 de butoane de control pe care trebuie sa le cunosti perfect si sa le folosesti la momentul potrivit in timpul antrenamentelor si apoi in timpul cursei. Sesiunile de simulare ne permit sa ne obisnuim si, odata ajunsi pe pista, sa facem manevre corecte la locul potrivit. Suntem foarte bine pregatiti si suntem acum gata sa revenim pe pista si sa ne infruntam concurentii.”
  Ramane de decis care piloti vor alcatui cele doua echipaje inscrise la Monza. Si sa mai fie efectuate cateva teste inainte de botezul focului.
  Dupa Italia, Peugeot 9X8 va concura in septembrie in cursa de 6 ore de la Fuji, apoi in cursa de 8 ore de la Bahrain, in noiembrie.

  Vizualizari: 293