rss

Honda FCX intra in productie

  1. 17/06/2008
  2. Tags: Fcx clarity
    Vezi toate fotografiile (3)

    O adevarata ceremonie a fost pregatita la Tochigi, Japonia pentru anuntul potrivit caruia cea mai noua generatie de modele fuel cell Honda, FCX Clarity, va intra in productia de serie.

    Evenimentul se va produce anul viitor, cand numarul trei japonez are de gand sa fabrice cateva zeci de unitati, o cifra ce va fi ridicata la circa 200 de exemplare in urmatorii trei ani.

    Masina va fi construita pe o linie de asamblare dedicata, ce are caracteristici unice pentru indeplinirea unor procese precum instalarea celulelor de combustibil si rezervorului cu hidrogen.

    Pentru inceput, FCX Clarity va fi oferit pietei americane, unde va deveni primul vehicul pe hidrogen certificat pentru uz comercial obisnuit (in alte cuvinte, masina poate fi cumparata la orice ora, de catre oricine) si principalul responsabil de crearea primei infrastructuri de vanzare si intretinere a automobilelor fuel cell.

    De fapt, masina din imagini este chiar exemplarul cu numarul unu din productia de serie, iar reprezentantii Honda s-au folosit de acest moment istoric pentru a anunta si primul client american al lui FCX. Acesta este producatorul de filme Ron Yerxa, de la Bona Fide Productions (companie care a contribuit la realizarea celebrei pelicule Cold Mountain), care se va folosi de masina incepand de luna viitoare printr-un contract de tip leasing de 600 de $ pe luna.

    Apropo de filme, este de asteptat ca o multime de staruri de la Hollywood sa-si comande o asemenea masina, fiind binecunoscut faptul ca, in ultima vreme, nu poti fi la moda daca nu respecti natura (spre exemplu, actritele Jamie Lee Curtis si Laura Harris au facut-o deja).

    Restul “muritorilor” va trebui sa se multumeasca initial cu doar trei dealership-uri in intreaga America – Power Honda Costa Mesa, Honda of Santa Monica si Scott Robinson Honda –, toate pozitionate strategic in apropierea unor statii de realimentare cu hidrogen.

    Cat despre service-ul propriu-zis, acesta va fi efectuat de catre importatorul American Honda, care dispune de o facilitate specializata in vehiculele fuel cell localizata in suburbiile orasului Los Angeles.

    Honda FCX ofera, la o lungime de 4,83 m (asadar, masina face parte din clasa mare) un ampatament de 2,8 m, ceea ce ne face sa credem ca deplasarile intre doua puncte se vor face intr-un confort total, indiferent de lungimea acestora (totusi nu foarte lungi – portbagajul nu are decat 371 de litri).

    Punctul forte al masinii ramane insa noua generatie de celule cu hidrogen, care produc energie pentru un motor electric de 134 CP (100 kW) “dedicat” rotilor din fata. Autonomia japonezei este rezonabila – 450 km – consumul energetic echivalent in litri de benzina la 100 km fiind de numai 3,2.

    Cel mai important lucru? Tot ce va iesi pe teava de esapament a lui FCX Clarity vor fi vapori de apa inofensivi...

    Vizualizari: 987
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »