rss

Gura de oxigen pentru americani: pretul petrolului revine la normal

  1. 11/10/2008
  2. Tags: baril, pretul petrolului, Sua
    Vezi toate fotografiile (1)

    Viata in epicentrul crizei economice mondiale incepe sa semene treptat cu cea dintr-o tara din lumea a doua, insa americanii au parte in aceste vremuri de restriste macar de o veste buna: pretul petrolului, ajuns la valori record in vara, se indreapta cu pasi mari catre o bine-venita normalitate.

    In iulie, barilul atinsese un nivel de pret catastrofal – 147 de $ –, dar acum a ajuns la doar 77,70 de $ (cu o diminuare record, de 9 $, inregistrata ieri).

    Imediat, efectele s-au simtit la statiile de realimentare: in anumite state se putea cumpara un galon de benzina (aproximativ 3,8 litri) contra unei sume mai mica de trei dolari, dupa ce in Luna lui Cuptor se putea cumpara aceeasi cantitate in schimbul a 4,25 $.

    Mai mult decat atat, se pare ca trendul descendent va continua si in lunile urmatoare, fapt care i-a determinat deja pe unii sa se gandeasca la o noua invazie a gigantilor: SUV-uri si camionete propulsate de imense V8-uri, “asezonate” eventual cu cativa reprezentanti ai curentului neo-muscle-car.

    Totusi noi credem ca este putin probabil sa se intample asta, cel putin din doua motive: 1) OPEC deja a stabilit o intrunire de urgenta pentru a incerca sa opreasca scaderea pretului la petrol; 2) Ne indoim ca vreunul din “Big 3” va renunta la ajutoarele de zeci de miliarde de $ oferite de Guvern, atribuite pentru programele de dezvoltare a modelelor ecologice.

    Pe de alta parte, nu am stramba din nas daca maine GM ar anunta ca s-a razgandit in privinta unui Corvette cu motor V8 pozitionat central...

    Vizualizari: 868