rss

GM testeaza noi motoare pe benzina

  1. 25/08/2007
  2. Tags: Hcci, Opel, Opel vectra
    Vezi toate fotografiile (1)
    Inginerii gigantului american testeaza in aceste momente o noua generatie de motoare pe benzina denumita HCCI (abrvierea lui Homogenous Charge Compression Ignition), despre care se spune ca vor aduce un consum de combustibil mai mic cu 15% comparativ cu motoarele conventionale de capacitati similare.

    Noile creatii mecanice au fost montate deja pe un Opel Vectra si pe un model-geaman Saturn Aura si vor fi disponibile in viitorul apropiat pe mai multe modele GM.

    Agregatele folosesc mai toate descoperirile de ultima ora in materie de eficienta, precum injectia directa, varierea timpilor si nivelului de deschidere a supapelor si detectarea electronica a presiunii din cilindri, insa nu va faceti iluzii: majoritatea tehnologiilor exista de peste 30 de ani, insa doar acum grupurile de cercetare au inceput fazele de testare pe prototipuri.

    Obiectivul final, spun creatorii noilor motoare, este obtinerea unui consum de combustibil similar cu al unui diesel, concomitent cu emanarea in atmosfera a unor cantitati de noxe similare cu ale unui propulsor pe benzina.

    Target-ul privind eficienta va fi atins prin arderea benzinei la temperaturi mai joase si reducerea energiei calorice pierdute in urma procesului de combustie, rezultand astfel mai putin CO2 si, deci, mai putina materie poluanta.

    Un reprezentant al gamei HCCI aprinde mixtura aer/combustibil prin compresia acesteia in interiorul cilindrului, dar, spre deosebire de un diesel sau de un motor cu aprindere prin scanteie, propulsorul HCCI degajeaza o cantitate de energie la o tempertatura joasa, fara flacara, in intreaga camera de combustie.

    Astfel, rezulta o ardere simultana si omogena, ce contribuie la obtinerea unui consum de benzina mai mic fara ca performantele dinamice sa fie afectate. Abia asteptam un test-drive…
    Vizualizari: 1012