rss

GM si Ford in pragul falimentului?

  1. 13/10/2008
  2. Tags: Ford, General Motors, GM
    Vezi toate fotografiile (1)


    Nimeni nu poate spune cu certitudine daca gigantilor din Detroit le-a sunat sau nu ceasul, dar investitorii stau pe pioneze, in timp ce cursul actiunilor celor doua companii scade ametitor in fiecare zi.

    Actiunile General Motors s-au depreciat cu 31% saptamana trecuta, atingand valoarea cotatiei din 1950, in timp ce fiecare actiune Ford a pierdut 21% in aceeasi perioada.

    Prima reactie a proprietarilor a fost sa vanda, iar aceasta actiune este incurajata si de marile firme de consultanta.
    Daca tendinta va continua, atunci ambele companii vor fi nevoite sa-si reduca inca o data drastic cheltuielile si sa contracteze noi credite, pe care sunt sanse mari ca nu le vor mai primi si atunci chiar se poate pune serios problema falimentului.

    Criza financiara de peste Ocean a lovit in toti producatorii auto, dar pentru GM si Ford a venit intr-un moment foarte prost. Gigantii din Detroit abia isi demarasera amplele programe de restructurare, prin care urmareau sa-si reorganizeze gama compusa in principal din SUV-uri si utilitare de mari dimensiuni, pentru care americanii nu mai manifestau interesul de odinioara.

    Lovitura de gratie poate fi data de faptul ca majoritatea yankeilor cumpara masini folosindu-se de credite, care au devenit foarte scumpe, deci, chiar daca GM si Ford vor reusi sa le ofere masini noi, adaptate noilor nevoi, vanzarile s-ar putea sa ramana la nivelul scazut de acum si in viitor apropiat.

    E adevarat ca astfel de mamuti nu sunt lasati sa moara brusc, dar situatia celor doi dureaza de ceva ani, iar cutitul pare ca ajunge incet-incet la os, moment in care guvernul american va trebui sa declare forfait.
    Vizualizari: 674