rss

GM si Chrysler declara faliment pentru a obinte ajutor de stat?

  1. 04/12/2008
  2. Tags: Autoeconomie, Chrysler, Ford, GM
    Vezi toate fotografiile (1)


    S-au ferit cat s-au ferit, insa criza care se adanceste i-a adus tot acolo: GM si Chrysler analizeaza posibilitatea de a declara falimentul, cu gandul la ajutorul financiar de urgenta pe care l-ar putea primi din partea guvernului.

    General Motors
    , Chrysler si Ford au prezentat in aceasta saptamana planuri de restructurare si redresare prin care au incercat sa conginga guvernul Statelor Unite sa le acorde un ajutor financiar in valoare totala de 34 miliarde de dolari, bani luati de la bugetul de stat. GM si Chrysler au avertizat cu aceasta ocazie ca, daca nu primesc patru, respecitv sapte miliarde de dolari pana la finele anului, ar putea intra in faliment.

    Potrivit Mediafax, care a citat surse ale agentiei Bloomberg, in urma discutiilor din Congres, trei politicieni au cerut consilierea din partea unor experti in restructurare corporatia, incercand sa determine daca falimentul cu clauze prestabilite, negociat cu sindicatele si creditorii, poate fi o solutie pentru reorganizarea industriei auto americane fara a se recurge la lichidari.

    Falimentul cu clauze prestabilite implica negocierea rapida, amiabila a restructurarii unei companii, pentru ca, odata cu declararea insolventei, procesul sa devina rapid si sa nu implice conflicte de durata in instante de judecata. Un astfel de procedeu reduce durata procesului de reorganizare in urma falimentului de la cativa ani la cateva luni, permitand companiei vizate sa-si reia rapid activitatea.

    Conform propriilor estimari, General Motors, Ford si Chrysler sunt responsabile, direct sau indirect, de 10% din totalul locurilor de munca din Statele Unite.
    Vizualizari: 843