rss

GM si BMW transforma caldura in electricitate

  1. 13/08/2008
  2. Tags: BMW , BMW, GM, Jihui Yang
    Vezi toate fotografiile (1)


    Atat General Motors, cat si BMW, planuiesc ca de anul viitor sa inceapa testarea unor noi dispozitive, capabile sa transforme caldura degajata de motoare in timpul functionarii in electricitate. Cercetarea in domeniul termoelectricii, stiinta de a folosi diferentele de temperatura pentru a obtine electricitate, vine pe fondul unei crize petroliere la nivel mondial, fapt ce accelereaza eforturile pentru dezvoltarea tehnologiilor alternative de propulsie.

    Jihui Yang, cercetor aflat in slujba gigantului american GM, a declarat ca simpla invelire a tevii de esapament intr-un dispozitiv special, placat cu metal, poate optimiza consumul unui Chevrolet Suburban cu pana la 5 procente. Asta inseamna ca, avand la dispozitie aceeasi cantitate de combustibil, se castiga o mila/galon (1,6 km/3,78 litri), raport ce ar putea fi imbunatatit in cazul autovehiculelor de dimensiuni mai mici.

    Conform testelor realizate de GM, mai putin de o treime din energia rezultata in urma arderii combustibililor fosili este folosita pentru a pune in miscare rotile, in timp ce 40% se pierde prin sistemul de evacuare, restul de 30 de procente fiind folosite la racirea motorului. Rezulta o risipa de 70% din energia totala.

    In aceste conditii, optimizand consumul de energie cu 10 procente se economisesc aproximativ 100 de milioane de galoane (1 galon=3,78 litri) de combustibil anual, luand in considerare numai autovehiculele marca GM aflate pe teritoriul Statelor Unite! Cum de nu le-a venit ideea asta mai devreme?
    Vizualizari: 940