rss

GM poate deveni profitabil in 2010!

  1. 30/08/2008
  2. Tags: Bob Lutz, GM, Profit
    Vezi toate fotografiile (1)

    In 2007 GM s-a ales cu o pierdere record de 38,7 miliarde de $, iar anul acesta, dupa numai doua trimestre, pierderea totala se rdica la 18,8 miliarde de $; totusi, asta nu inseamna mare lucru pentru guru Bob Lutz, omul care a declarat recent ca fostul numar unu mondial s-ar putea reintoarce la profit chiar la finalul acestei decade.

    Oricat de imposibil ar parea, trebuie remarcat un lucru foarte important: pierderile gigantice pe care GM le-a suferit in ultima vreme au fost cauzate de tranzactii cu titlu scadent, practic datorii pe care GM nu le va mai reporta si in exercitiile viitoare.

    In plus, gigantul din Detroit a demarat deja un program de restructurare radical, care ar putea avea efecte pozitive chiar si intr-un viitor atat de apropiat.

    Lutz nu da insa cu pumnul in masa: vicepresedintele lui GM stie ca o mare parte din rezolvarea ecuatiei se afla in “mainile” pietei americane, puternic afectata de recesiune si de nivelul pretului la petrol.

    Desi in ultimele 12 luni au inchis o groaza de fabrici, au concediat mii de angajati si au renuntat la un numar important de modele neprofitabile (concomitent cu dezvoltarea unei noi generatii de produse globale economice si ecologice), liderii concernului american sunt constienti ca revenirea cererii de piata la volumul de odinioara este cheia succesului.

    Din cauza ca atat de multe conditii trebuiesc indeplinite in acelasi timp, analistii nu sunt de acord cu Lutz si anticipeaza ca GM va continua sa piarda in jur de 5,6 miliarde de $ anual pentru inca niste ani buni de-acum inainte (mai ales ca piata camionetelor, principala “vaca de muls” pentru fabricantii auto din SUA, va continua sa scada dramatic pana la finalul lui 2008).

    Desi parca le-am da dreptate, nu putem sa nu ne gandim la nenumaratele ocazii in care Lutz a scos pe gura acel “v-am spus eu”...

    Vizualizari: 890