rss

Generator termoelectric

  1. 10/06/2008
  2. Tags: Generator termoelectric
    Vezi toate fotografiile (5)

    Text: Florin Oprea; Foto:BMW

    Galerie foto aici

    Chiar si cel mai eficient motor din punct de vedere al arderii converteste doar o treime din energia combustibilului in putere care serveste la propulsia automobilului. De aceea BMW intentioneaza sa foloseasca un generator termoelectric care preia caldura pierduta si o converteste in putere electrica.

    Celelalte doua treimi din energie se pierd prin intermediul caldurii disipate in neant, facand automobilul o sursa de pierdere de caldura. Acest lucru insa ofera un imens potential pentru o reducere ulterioara a emisiilor de dioxid de carbon, lucru pe care inginerii grupului BMW cauta sa-l obtina prin folosirea noilor solutii sau a conceptelor noi. Generarea puterii electrice in motorul de automobil este un proces in lant, subiect pentru pierderi semnificative. Foarte simplu, din cauza ca energia chimica continuta in combustibil este initial convertita in energie mecanica si apoi, via unui generator, in energie electrica.

    Acum BMW scoate putere si din caldura risipita cu acest generator termoelectric. Inginerii grupului BMW lucreaza la o tehnologie capabila sa converteasca energia termica continuta in gazele de evacuare direct in energie electrica. Un generator termoelectric recupereaza energia pierduta prin intermediul unor elemente semiconductoare si genereaza electricitate. Acest generator termoeletric este deja folosit de mai multe decenii de NASA, de US Space Agency, la misiunile lor din spatiu. Pana acum cativa ani, un generator termoelectric de acest fel numit (TEG) era incompatibil cu uzul in automobile din cauza nivelului redus de eficienta. De cand cu progresul semnificativ inregistrat de stiinta materialelor, performanta acestui generator termoelectric a crescut semnificativ.

    Un generator termoelectric in parteneriat cu Brake Energy Regeneration

    Pentru a genera putere electrica in automobil, un generator termoelectric este integrat in colectorul de evacuare. Un astfel de generator termoelectric este capabil sa genereze o putere de maximum 200 W, insa progresul rapid in cercetarea materialelor urmareste ca un singur generator termoelectric sa genereze 1000 W, solutia devenind astfel fezabila.

    Acest sistem cu generator termoelectric ofera de asemenea efecte aditionale cum ar fi alimentarea motorului sau a sistemului termic cu un plus de caldura la pornirea cu motorul rece. Astfel un astfel de generator termoelectric este un partener deal pentru tehnologia Brake Energy Regeneration, una dintre caracteristicile programului BMW EfficientDynamics. In timp ce Brake Energy Regeneration serveste la furnizarea de energie in decelerare si la aplicarea franelor, un generator termoelectric ofera beneficii cand rulajul este o placere, cand demarezi si savurezi puterea automobilului. Pe viitor generatoarele termoelectrice vor fi capabile sa induca o economie de combustibil de peste 5%,in conditii de condus reale, orientate catre client.

    Vizualizari: 3069
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »