rss

General Motors abandoneaza Saab

  1. 20/02/2009
  2. Tags: General Motors, Saab
    Vezi toate fotografiile (1)

    Saab Automobile a cerut protectie juridica fata de creditori, dupa ce actionarul majoritar, General Motors Corp., a anuntat ca vrea sa se desparta de aceasta divizie, dupa ce compania suedeza a inregistrat pierderi masive in ultimii ani, scrie Bloomberg.

    Oficialii Saab au cerut intrarea in reorganizare judiciara si separarea de GM, a anuntat directorul executiv al companiei, Jan Aake Jonsson. Procedura de reorganizare judiciara, estimata sa dureze trei luni, va plasa afacerile companiei sub supravegherea instantei, cu scopul de a se crea o “entitate complet independenta”. Ca parte a procesului, Saab va înainta o propunere de reorganizare, care presupune concentrarea unit??ilor de design, proiectare ?i produc?ie în Suedia.

    Viitorul companiei suedeze a devenit incert dupa ce GM a anuntat ca vrea sa isi separe afacerile de aceasta divizie, pana in 2010. Guvernul suedez a precizat anterior ca nu va nationaliza Saab.

    Conform procedurii de reorganizare judiciara, o instanta suedeza va numi un judecator care colaboreaza cu consiliul de administratie al companiei, scopul fiind reducerea datoriilor. Dupa trei luni urmeaza o reevaluare, iar procedura de reorganizare poate fi extinsa pana la un an. Daca aceasta esueaza, urmeaza intrarea in faliment. Viitorul a 4.500 de angajati este in joc, precum si al miilor de salariati din lantul de distributie al companiei.

    Problemele Saab au aparut inca din 1990, cand GM a cumparat jumatate din actiunile companiei, de la Investor AB. Compania suedeza isi trage originile din producatorul de avioane Svenska Aeroplan AB, creat in 1937 pentru a furniza Suediei avioane pentru razboi. Pimul automobil Saab a fost produs in 1947.

    Sursa: Bloombiz 

    Vizualizari: 804
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »