rss

Fourmont: Guvernul trebuie sa ia masuri pentru a evita transformarea Romaniei in lada de gunoi auto a Europei

  1. 15/01/2009
  2. Tags: Dacia
    Vezi toate fotografiile (1)

    Limitarea invaziei de masini second hand, demararea imediata a programul Remat si scaderea costului creditelor in lei, sunt masuri pe care Guvernul trebuie sa le ia pentru salvarea industirie auto, in opinia liderului Dacia.

    Reprezentantul Dacia cere Guvernului roman sa ia masuri pentru a evita tranformarea Romaniei in lada de gunoi auto a Europei, prin limitarea invaziei de vehicule de ocazie de import. Totodata, oficialul Dacia considera ca pentru revigorarea pietei este imperios ca programul Remat sa inceapa cat mai repede. Autoritatile romane ar trebui, in opinia lui Fourmont, sa ia masurile necesare pentru a determina scaderea costului creditelor in lei.

    O alta masura propusa este crearea unui fond de sustinere care sa permita furnizorilor din industria auto sa contracteze credite, dupa modelul fondurilor create deja in tari cu industrie auto, precum Germania, Franta, Statele Unite, Italia sau Rusia, si oferirea de facilitati pentru obtinerea de credite la rate ale dobanzii acceptabile.

    Salariatii Dacia ar putea cunoaste si alte perioade de somaj tehnic in lunile urmatoare, iar programul lor de munca va depinde de nivelul comenzilor pe care Dacia le va inregistra, a declarat directorul general al Dacia, Francois Fourmont.

    Francois Fourmont a spus ca totul va depinde de nivelul comenzilor. "Vanzarile sunt la un nivel foarte scazut, mai ales in Romania", a spus Fourmont.

    Directorul general al Dacia a mentionat ca, daca piata auto nu se va redresa pana in primavara, va fi necesara disponibilizarea circa 3.000-4.000 angajati.

    "Am decis sa asteptam lunile de primavara, inainte de a lua decizii dificile. In lunile ianuarie, februarie, martie, ajustarile pe care le vom face pentru a adapta productia la cerere vor consta in perioade de intrerupere a activitatii (somaj tehnic) si in neprelungirea contractelor pentru salariatii care au angajamente pe durata determinata. Speram ca in primavara, in functie de deciziile luate de celelalte tari europene, care inregistreaza si ele scaderi ale pietei auto, si de masurile Guvernului roman, piata se va redresa si vom reveni la un nivel de productie normal. Insa, daca piata auto nu se va revigora, vom fi nevoiti sa suprimam unul din cele trei schimburi in care se deruleaza activitatea de fabricatie (adica 3.000-4.000 persoane). Aceasta masura ar avea efect si asupra furnizorilor. In judetul Arges s-ar pierde 12.000 locuri de munca, si 25.000 in toata tara, in urma unui efect de domino", a precizat Francois Fourmont.

    Sursa: Bloombiz 

     

     

    Vizualizari: 827