rss

Ford ar putea amana investitia de la Craiova pentru 2009

  1. 04/02/2008
  2. Tags: Craiova, Ford
    Vezi toate fotografiile (1)
    Constructorul american ar putea amana preluarea Automobile Craiova pana anul viitor daca investigatia declansata de Comisia Europeana privind posibila acordare a unor ajutoare de stat nu va fi finalizata in timp util.

    John Fleming, presedintele Ford Europe, a declarat, potrivit Automotive News Europe, ca asteapta in aceasta luna finalizarea anchetei CE, o intarziere a investigatiei putand duce la amanarea planurilor privind productia la fabrica din Romania pentru anul viitor.

    "Am predat toate documentele necesare catre Comisia Europeana (CE). Apoi ni s-a spus ca exista o problema", a afirmat Fleming.

    Conducerea Ford Europe si-a manifestat, de altfel, in mai multe randuri, frustrarea cu privire la investigatia UE care pune in pericol derularea proiectului de la Craiova.

    Reactia oficialilor Ford vine dupa ce, saptamana trecuta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si compania auto americana au semnat un act aditional la contractul de privatizare Automobile Craiova, privind prelungirea valabilitatii acestuia pana pe 14 martie 2008.

    Contractul de privatizare a fost semnat pe 12 septembrie si a expirat pe 31 ianuarie. Compania americana a oferit 57 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni de 72,4% din actiunile producatorului de automobile din Craiova.

    Decizia prelungirii contractului a fost determinata tocmai de intarzierea primirii raspunsului Comisiei Europene cu privire la tranzactia pentru Automobile Craiova.

    Planurile companiei au fost blocate de catre Comisia Europeana, care a decis in luna octombrie demararea unei investigatii privind acordarea unor posibile ajutoare de statul roman companiei Ford, in procesul de privatizare, lucru care reprezinta o incalcare a legilor concurentei.

    Privatizarea Automobile Craiova urma sa fie finalizata odata cu aprobarea, de catre Parlament, unui proiect de lege initiat de Guvern.

    Dezbaterea legii de privatizare a fost insa suspendata, luna trecuta, la cererea Guvernului, urmare a anchetei declansate de CE.

    Potrivit Comisiei Europene, Romania a impus companiei Ford o serie de conditii in cazul privatizarii, printre care producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.
    Vizualizari: 807