rss

Fibra de carbon pentru toti de la... japonezi

  1. 25/07/2008
  2. Tags: Fibra de carbon, Mitsubishi rayon, Toray industries
    Vezi toate fotografiile (1)
    Cum ar fi sa opresti la un semafor intr-un Nissan Tiida si sa ii explici in doua vorbe tipului cu Pagani Zonda de langa tine ca tu nu ai fost nevoit sa dai 500.000 de euro pe o masina cu caroserie din fibra de carbon, ci numai 15.000?

    Ei bine, oricat de utopic ar suna chestia asta, ea s-ar putea intampla gratie companiilor japoneze, care doresc sa produca fibra de carbon pentru masinile obisnuite. Partea cea mai buna? Deadline-ul e peste cativa ani...

    Fibra de carbon este un material pe care toti producatorii de masini cu pretentii il folosesc pentru a reduce masele, consumul si emisiile acestora, fara a le afecta rigiditatea si rezistenta structurii.

    Din pacate compozitia este destul de scumpa – chiar foarte scumpa daca te folosesti mult de ea – astfel incat utilizarea ei la fabricarea autoturismelor produse in masa iese din discutie din cauza costurilor enorme.

    Un bun exemplu in acest sens este BMW M3, care are doar anumite componente realizate din acest material, chiar daca masina sare de 70.000 de euro.

    Insa toate neajunsurile de natura financiara pot deveni istorie daca planurile unor companii precum Toray Industries si Mitsubishi Rayon vor avea sorti de izbanda.

    Cu ajutorul guvernului japonez – care va turna 20 de milioane de $ in proiect in urmatorii cinci ani – si a partenerilor Honda si Nissan, cele doua firme specializate in productia fibrei de carbon vor incerca sa fabrice pretiosul material la scara larga incepand cu vara lui 2010, moment din care am putea cumpara masini cu 40% mai usoare decat cele de azi.

    Un vis frumos, dar care poate deveni realitate gratie celei mai mari ambitii colective pe care a cunoscut-o vreodata lumea moderna.
    Vizualizari: 1226