rss

FIA a anuntat masurile de reducere a costurilor in F1

  1. 20/12/2008
  2. Tags: F1, Fia, Formula 1
    Vezi toate fotografiile (1)


    In urma sedintei de luna aceasta din Monaco, Federatia Internationala de Automobilism a fixat masurile prin care urmareste reducerea costurilor in Formula 1.

    Astfel, incepand de anul viitor, motoarele vor fi limitate la un maximum de 18.000 rotatii pe minut, iar viata unitatilor se va dubla, intru-cat echipele nu au voie sa foloseasca mai mult de 20 de propulsoare fiecare de-a lungul unui sezon. Tot la capitolul "motoare", Forul Suprem a decis ca pretul pentru agregatele livrate catre echipele client sa fie injumatatit!

    In alta ordine de idei, vor fi interzise testele in timpul sezonului si folosirea tunelelor aerodinamice la scara reala. Ba, mai mult, echipele sunt obligate sa isi inchida fabricile timp de 6 saptamani pe an.

    "Speram ca aceste masuri adoptate pentru 2009 sa reduca cheltuielile echipelor cu aproximativ 30% comparativ cu 2008. Economiile realizate de echipele independente vor depasi aceasta cifra", au declarat oficialii FIA.

    Bugetele vor suferi chiar si mai putin din 2010, cand team-urile independente vor scoate din buzunare mai putin de 5 milioane de euro pe sezon pentru a isi motoriza monoposturile.

    In 2011, Formula 1 va atinge, probabil, apogeul "uniformizarii", intru-cat toate monoposturile vor fi dotate cu aceleasi cutii de viteze. Controversatele sisteme de reciclare a energiei, KERS, vor fi luate in discutie in 2010. Sistemele de comunicatie radio si telemetria vor fi standardizate, preincalzitoarele pentru pneuri interzise si, poate cel mai important, realimentarea in timpul curselor va fi strict interzisa!

    Pentru ca aceasta ultima solutie sa fie viabila, se vorbeste despre o scurtare a distantelor parcurse in cursa, dar si un alt format al calificarilor.
    In comunicatul remis de FIA se precizeaza ca toate echipele au fost de acord cu noile propuneri.
    Vizualizari: 616