rss

Ferrari si-a prezentat noul monopost F2008

  1. 06/01/2008
  2. Tags: Maranello
    Vezi toate fotografiile (1)
    Scuderia Ferrari, campioana mondiala en-titre, si-a prezentat la Maranello, cu putine minute in urma, noul monopost F2008 cu care va incerca sa-si apere titlul cucerit anul trecut in competitia constructorilor.

    Este cel de-al 54-lea monopost construit de Ferrari pentru cursele de Formula 1, iar marea noutate a lui F2008 este noul sistem electronic care va fi folosit de toate echipele, denumit SECU (Standard Electronic Control Unit.)

    Noul monopost, care va purta logo-ul pentru Campioana Constructorilor din 2007, a fost dezvelit de finlandezul Kimi Raikkonen, campion mondial in exercitiu, si de coechipierul sau, brazilianul Felipe Massa, in prezenta a peste 80 de ziaristi din 13 tari.

    Masina, al carui nume de cod intern a fost 659, a fost construita sub atenta indrumare a directorului tehnic Aldo Costa, care a precizat ca "aceasta este complet noua, chiar daca nu poti face modificari radicale din cauza noilor reglementari FIA. Totusi, partea frontala este diferita, si ma refer aici la monococa, iar monopostul va dispune de pontoane cu forme diferite si un eleron fata nou".

    Noul F2008 a fost realizat in conformitate cu noile reguli FIA care vor intra in vigoare in acest an. Acestea mai afecteaza: transmisia, care trebuie folosita in patru curse consecutive; siguranta, cu introducerea unei zone de protectie mai inalta in jurul capului pilotului; materialele, cu o limita a tipului de materiale compozite folosit. Ca urmare a acestor schimbari, F2008 este mai grea decat F2007.

    In acelasi timp, aerodinamica lui F2008 a fost complet revizuita, desi oficialii Ferrari spun ca actualul kit aerodinamic va fi foarte diferit odata ce bolidul va lua startul in prima cursa a sezonului, cea din 16 martie, de la Melbourne. De asemenea, si suspensiile au fost redesenate si adaptate noii aerodinamici.

    Seful departamentului de design, Nicolas Tombazis, a explicat ca F2008 are un ampatament mai mic decat predecesorul sau: "In 2007 am fost mai rapizi pe circuitele de viteza decat pe cele caracterizate de virajele lente. Am lucrat la aceasta slabiciune si am rezolvat-o".

    Momentul dezvelirii lui Ferrari F2008 a fost supervizat de noul director sportiv al echipei, Stefano Domenicali, cel care i-a luat locul lui Jean Todt in fruntea scuderiei, dupa refuzurile fostului director tehnic Ross Brawn (ajuns intre timp la Honda) si a septuplului campion al lumii, Michael Schumacher.

    La eveniment au mai participat din partea departamentului tehnic Ferrari directorul departamentului de motoare Gilles Simon si directorul de operatiuni Mario Almondo.

    Noul Ferrari F2008 isi va face debutul luni, pe circuitul de casa de la Fiorano, avandu-l la la volan pe Kimi Raikkonen.
    Vizualizari: 769