rss

Ferrari a terminat 2008 pe profit

  1. 11/02/2009
  2. Tags: Ferrari, industria auto, Luca di montezemolo
    Vezi toate fotografiile (1)

    Industria auto mondiala sangereaza prin toti aproape toti porii, nume mari care pana mai ieri se laudau cu profituri record incercand cu disperare sa limiteze pierderile dupa unul dintre cele mai proaste sezoane din istoria recenta.

    Acel "aproape" conteaza insa mai mult decat ati crede, fiindca sunt si exceptii notabile. Iar una dintre ele este Ferrari, pentru care 2008 a fost ca o plimbare prin parc.

    Italienii au vandut anul trecut 6.587 de masini - cu 2% mai multe decat in 2007 -, cea mai mare piata de desfacere ramanand in continuare cea americana (ce si-a insusit 26% din totalul livrarilor).

    O surpriza (si nu prea) a fost Europa de Est, acolo unde magnatii erei post-comuniste au cumparat cu 23% mai multe modele Ferrari in 2008 decat au facut-o in 2007, punand serios umarul la cresterea profitului marcii cu 27% (pana la valoarea de 339 de milioane de euro).

    O mentiune speciala merita si programul de personalizare One to One, prin intermediul caruia milionarii au cheltuit sume exorbitante pentru ca masinile lor sa nu semene cu cele ale, ehem, altor milionari, acestia contribuind decisiv la succesul financiar al companiei din Maranello.

    Ramane totusi de vazut in ce masura el se va repeta si la finalul anului in curs, pana si Luca di Montezemolo recunoscand ca 2009 va fi un an foarte dificil.

    Vizualizari: 1001