rss

Februarie de cosmar in SUA; GM si Chrysler sunt cu un picior in groapa

  1. 05/03/2009
  2. Tags: Chrysler, Ford, General Motors, Sua
    Vezi toate fotografiile (1)

    Totul pare sa curga catre un sfarsit inevitabil pentru General Motors si Chrysler, care au fost nevoiti sa parcurga iadul celui mai negru februarie din istoria recenta.

    Volumul de vanzari auto din SUA a scazut cu 41% comparativ cu cea de-a doua luna a lui 2008, iar asta ar putea trimite in faliment cel putin unul dintre cei doi producatori indiferent cat de mult ar fi ajutati de guvern.

    Nimeni nu a scapat de urgie, nici macar concernele japoneze care, pana mai ieri, le radeau in nas membrilor “Big 3”: Toyota a vandut cu aproape 40% mai putine masini in februarie 2009 decat a facut-o in februarie 2008, Honda cu 38% mai putine, in timp ce Nissan a inregistrat un minus de 37%.

    In aceste conditii, nu ar mai trebui sa ne mire faptul ca GM, Ford si Chrysler au ajuns sa se intreaca in rezultate negative, cu primul in “pole-position” din cauza unei scaderi de 52,9%. Ford, care a refuzat pana in momentul de fata ajutorul guvernamental, ar putea sa il solicite mai devreme decat ar fi crezut (la un moment dat, liderii Ovalului Albastru au declarat ca vor avea nevoie de bani doar daca unul dintre cei doi rivali vor da faliment) dupa ce a incheiat luna trecuta cu un minus de 48,4% comparativ cu perioada similara din 2008.

    Intre timp, Chrysler a sarit la randu-i de pragul de 40%, terminand cu o scadere de 44%.

    Practic, singurele vesti bune au ajuns, din nou, in curtea coreenilor: KIA a crescut cu 0,4%, in timp ce Hyundai a scazut cu doar 1,5%. Alaturi de ei, doar Subaru s-a mai bucurat de succes, incheind februarie cu un plus de 1,4%  fata de luna similara din 2008.

    Revenind la greu incercatii producatori americani, se pare ca, in acest ritm, nici macar zecile de miliarde de dolari atrase din fondurile guvernamentale nu vor ajuta la nimic.

    De fapt, tocmai acesta este si punctul culminant al dramei lor: conform unor calcule cu caracter preliminar, se pare ca nici alti bani nu vor avea vreun efect, in conditiile in care nimeni nu stie cat de mult va scadea piata americana in 2009. Ce ti-e scris...

    Vizualizari: 930
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »