rss

F1: Sistemul de premiere cu medalii da peste cap istoria F1

  1. 10/02/2009
  2. Tags: Bernie Ecclestone, F1, Formula 1
    Vezi toate fotografiile (1)


    Pentru a face Formula 1 mai interesanta, Bernie Ecclestone a venit cu ideea -  cea mai controversata din ultima perioada - de a inlocui actualul sistem de punctaj cu medalii. Desi parea o utopie si s-a lovit de refuzul multora, ba chiar multi au luat-o in ras, propunenerea britanicului inca nu a iesit definitiv de pe lista de discutii.

    Conform ideii presedintelui F1, primii trei clasati la fiecare cursa ar urma sa primeasca medalii de aur, argint si bronz, dupa acelasi sistem folosit in sporturile olimpice. Ca urmare, la finalul sezonului titlul ar merge la pilotul care a adunat cele mai multe victorii.

    Interesant este ca FIA a efectuat un studiu pornind de la acest fapt, iar rezultatele ar da peste cap clasamentele tuturor timpurilor din Marele Circ, daca aplicam regula pilotului cu cele mai multe victorii intr-un sezon.

    Astfel, 13 dintre cele 59 de titluri din istoria F1 si-ar schimba proprietarul, iar pe lista campionilor si-ar adauga numele si Stirling Moss, Didier Pironi si Felipe Massa, iar Lewis Hamilton, campionul in execrxitiu, ar ramane cu buza umflata. Mario Andretti si-ar trece in palmares 2 titluri, iar Ayrton Senna ar mai primi un titlu, cel din 1989, ajungand la un total de 4.

    Si, foarte interesant, cele doua campionate pe care Nelson Piquet le-a castigat cu Brabham in 1981 si 1983, pe cand echipa britanica ii apartinea lui Bernie Ecclestone, n-ar fi ajuns niciodata in posesia brazilianului.
    Vizualizari: 940