rss

F1: Japonia, cursa: Din nou Alonso

  1. 13/10/2008
  2. Tags: Fernando Alonso, Formula 1, Kimi raikkonen, Robert kubica
    Vezi toate fotografiile (12)


    Cu doua etape inainte de finalul sezonului, in loc sa se clarifice lucrurile, mai rau se agita. Si asta pentru ca, in ultimele doua curse, nici Lewis Hamilton, nici Felipe Massa, principalii pretendenti la titlu, nu au reusit sa obtina un rezultat care sa ii detaseze in fruntea clasamentului. Ba, mai mult, Robert Kubica s-a apropiat de cei doi, polonezul avand acum, din nou, sanse reale la titlu, el aflandu-se la sapte puncte in siajul lui Massa si la 12 distanta de liderul Hamilton.

    Insa nu pilotul BMW Sauber a fost marele castigator in ultimele doua Mari Premii, ambele disputate pe taram asiatic - Singapore si Japonia. Fernando Alonso a reusit sa-si surclaseze toti adversarii mult mai bine cotati datorita masinilor net superioare, asigurandu-si doua victorii "ca in zilele bune". In ultima etapa, Marele Premiu al Japoniei, Alonso a inregistrat cel de-al 21-lea succes din cariera.

    Lewis Hamilton a avut un start slab si, desi a plecat din pole position, nu a reusit sa profite de prima pozitie pe grila. Atacat pe exterior de Kimi Raikkonen, britanicul a fost mult prea ocupat sa-si mentina pozitia, astfel incat a uitat ca trebuie sa mai si franeze. Drept rezultat, trasa pe care a urmat-o monopostul McLaren Mercedes l-a obligat pe Raikkonen sa iasa mult prea larg in afara pistei si pierzand timp pretios, in timp ce Fernando Alonso si Robert Kubica au profitat si "le-au luat fata" celor doi.

    In urma acestei greseli, Hamilton s-a vazut retrogradat pe pozitia a cincea, la mare lupta cu Felipe Massa. Brazilianul a comis-o intr-o sicana, cand l-a acrosat, neintentionat, pe britanic. Pilotul Ferrari a continuat, insa Hamilton a fost aruncat in urma impactului undeva pe ultimele locuri. In final, ambii piloti au avut de suferit, Felipe Massa primind o penalizare pentru acest incident, in timp ce Lewis Hamilton a fost penalizat pentru ca l-a incurcat si l-a pus in pericol pe Kimi Raikkonen. Finalul cursei l-a gasit pe Massa pe locul 7, in timp ce Hamilton a plecat din Japonia fara puncte, el terminand abia pe 12.

    Cu cat ne apropiem mai mult de finalul sezonului, cu atat lucrurile par mai dificile pentru principalii contracandidati la titlu, Felipe Massa si Lewis Hamilton, semn ca niciunul dintre ei nu reuseste sa faca fata presiunii pe care o presupune apropierea de primul titlu din cariera.

    In Japonia, de pe urma greselilor lor cel mai mult a avut de castigat Fernando Alonso, pilotul Renault trecandu-si in cont cea de-a doua victorie din acest sezon. Spaniolul a fost urmat pe podium de Robert Kubica, pozitia a treia revenindu-i lui Kimi Raikkonen. Finlandezul a facut o cursa de recuperare extraordinara dupa problemele pe care le-a intampinat in prima parte a cursei si, desi l-a atacat de cateva ori pe Kubica, nu a reusit sa treaca de acesta.

    Bucurie mare pentru cei trei, primul pentru ca aproape uitase gustul victoriei, al doilea pentru ca s-a apropiat de liderul clasamentului suficient de mult incat sa spere din nou la castigarea campionatului si al treilea pentru ca nu mai punctase de patru curse!

    De asemenea, un om fericit a fost si Nelson Piquet, clasat al patrulea. Tanarul pilot brazilian a facut de departe cea mai buna cursa a sa de pana acum, rezultat ce le permite celor de la Renault sa se distanteze la 16 puncte de Toyota in clasamentul constructorilor.

    Motorul lui Heikki Kovalainen a cedat pe cand acesta rula in pozitia a treia, McLaren Mercedes parasind, astfel, Japonia fara niciun punct, fapt ce le-a permis celor de la Ferrari sa revina in varful ierarhiei constructorilor. Si aici se anunta o lupta spectaculoasa in ultimele doua etape, trei echipe (Ferrari, McLaren si BMW) fiind despartite de numai 14 puncte.

    Jarno Trulli a trecut linia de sosire cu al cincilea timp. Sebastien Bourdais s-a clasat al saselea, insa dupa cursa comisarii de traseu l-au penalizat cu 25 de secunde in urma unui asa-zis incident in care a mai fost implicat si Felipe Massa, fapt ce l-a aruncat pe francez in afara punctelor, pe pozitia 10. Astfel, locul sase i-a revenit lui Sebastian Vettel, sapte lui Massa, pe opt sosind Mark Webber.

    David Coulthard a fost nevoit sa abandoneze chiar de la inceputul cursei, cand a avut parte de un accident cauzat de probleme la suspensiile monopostului Red Bull. Nick Heidfeld a ocupat in final pozitia a noua, in fata lui Nico Rosberg, clasat a-l 11-lea, in urma penalizatului Sebastien Bourdais.

    Locul 12 i-a revenit unui dezamagitor Lewis Hamilton, acesta fiind urmat de duo-ul de la Honda, Rubens Barrichello si Jenson Button. Ultima pozitie, 15, a fost ocupata de Kazuki Nakajima.

    Printre abandonati s-au mai numarat Adrian Sutil - pana de cauciuc, Giancarlo Fisichella - probleme la cutia de viteze - si Timo Glock, care a parasit cursa in urma unei iesiri in decor.

    Urmeaza Marele Premiu al Chinei, la 19 octombrie. Pana atunci, Fernando Alonso isi poate savura linistit ultima victorie, Lewis Hamilton se poate gandi la greselile pe care le-a facut, iar Sebastien Bourdais are timp sa se intrebe pentru ce a primit, de fapt penalizarea...?


    Clasament Marele Premiu al Japoniei:
    1. Fernando Alonso Renault 1:30:21.892
    2. Robert Kubica BMW Sauber +5.283
    3. Kimi Raikkonen Ferrari +6.400
    4. Nelson A. Piquet Renault +20.570
    5. Jarno Trulli Toyota +23.767
    6. Sebastian Vettel Toro Rosso-Ferrari +39.207
    7. Felipe Massa Ferrari +46.158
    8. Mark Webber Red Bull-Renault +50.811
    9. Nick Heidfeld BMW Sauber +54.120
    10. Sebastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari +59.085 (penalizat cu 25 de secunde)
    11. Nico Rosberg Williams-Toyota +1:02.096
    12. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +1:18.900
    13. Rubens Barrichello Honda + un tur
    14. Jenson Button Honda + un tur
    15. Kazuki Nakajima Williams-Toyota + un tur

    Clasamente dupa 16 etape:
    Piloti:

    1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 84
    2. Felipe Massa Ferrari 79
    3. Robert Kubica BMW Sauber 72
    4. Kimi Raikkonen Ferrari 63
    5. Nick Heidfeld BMW Sauber 56
    6. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 51
    7. Fernando Alonso Renault 48
    8. Sebastian Vettel Toro Rosso-Ferrari 30
    9. Jarno Trulli Toyota 30
    10. Mark Webber Red Bull-Renault 21
    11. Timo Glock Toyota 20
    12. Nico Rosberg Williams-Toyota 17
    13. Nelsinho Piquet Renault 13
    14. Rubens Barrichello Honda 11
    15. Kazuki Nakajima Williams-Toyota 9
    16. David Coulthard Red Bull-Renault 8
    17. Sebastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari 4
    18. Jenson Button Honda 3

    Constructori:
    1. Ferrari 142
    2. McLaren-Mercedes 135
    3. BMW 128
    4. Renault 66
    5. Toyota 50
    6. Toro Rosso-Ferrari 36
    7. Red Bull-Renault 29
    8. Williams-Toyota 26
    9. Honda 14
    Vizualizari: 984