rss

F1: Hamilton castiga in Australia dupa o cursa nebuna

  1. 16/03/2008
  2. Tags: BMW , Barrichello, BMW, Bourdais, Ferrrari, Heidfeld, Kovalainen, Nakajima, Rosberg
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pilotul britanic de la McLaren, Lewis Hamilton, a inceput excelent noul sezon de Formula 1, obtinand o victorie confortabila in Marele Premiu al Australiei, desfasurat in aceasta dimineata la Melbourne, intr-o zi dezstruoasa pentru rivalii de la Ferrari.

    Scuderia a abandonat cu ambele monoposturi pentru prima data in 11 ani, din cauza unor probleme tehnice dupa o serie de erori a celor doi piloti, campionul mondial en titre Kimi Raikkonen si Felipe Massa.

    De altfel, cursa gazduita de circuitul Albert Park a fost una extrem de selectiva ca de fiecare data, doar noua piloti reusind sa treaca linia de sosire la capatul celor 58 de tururi.

    Podiumul cursei de la Antipozi a fost completat de germanii Nick Heidfeld (BMW) si de Nico Rosberg (Williams).

    Team-ul McLaren a fost foarte aproape de o "dubla", insa noul coleg al lui Hamilton, Heikki Kovalainen, a avut ghinionul ca safety-car-ul sa intre pe circuit chiar inaintea celei de-a doua saleopriri la standuri, ceea ce a facut ca finlandezul sa ajunga in plutonul codas.

    Pana la urma, Kovalainen a reusit sa recupereze din terenul pierdut, terminand cursa pe pozitia a 5-a la capatul unui duel pasionant cu Fernando Alonso (Renault), omul cu care a facut rocada de locuri la McLaren.

    Cursa a fost haotica inca din start, unul plin de evenimente. Lewis Hamilton a plecat excelent si a intrat primul in virajul nr. 1, inaintea lui Robert Kubica si Kovalainen. In schimb, Massa, plecat al patrulea, a incercat sa-l atace pe Kovalainen, insa a pierdut controlul masinii si s-a izbit de parapeti, fiind nevoit sa intre la boxe pentru a schimba nasul monopostului, incident in urma caruia a cazut pe ultimul loc.

    In spate, lucrurile au fost si mai precipitate, Fisichella (Force India) fiind primul pilot care a abandonat, dupa un acrosaj in primul viraj masina pilotului italian zburand practic prin aer. Vettel (Toro Rosso), Davidson (Super Aguri), Button (Honda) si Webber (Red Bull) au fost si ei nevoiti sa se retraga inainte de a incheia primul tur de circuit si, in urma acestor incidente, safety-car-ul a fost trimis pe pista pentru prima data in cursa.

    Plecat de pe locul 15, campionul mondial Raikkonen a profitat din plin de evenimentele petrecute in fata sa si a promovat pana pe locul 8, intrand astfel in zona punctelor. Finlandezul a ramas insa blocat in spatele lui Barrichello (Honda) pret de 18 tururi, reusind insa in cele din urma sa-l depaseasca pe brazilian.

    Lucrurile s-au mai calmat dupa seria de incidente din debutul cursei, iar Hamilton si-a marit avansul fata de Kubica la peste 10 secunde. Polonezul, care l-a tinut in spatele sau pe Kovalainen, a fost primul pilot din plutonul fruntas care a intrat la boxe, in turul 17.

    Top 6 era completat de Rosberg, Heidfeld si Trulli, insa italianul de la Toyota a fost nevoit sa se retraga dupa primul pit-stop din cauza unei probleme cu bateria.

    La un singur tur distanta, Hamilton a intrat si el la boxe, lasandu-l astfel pe primul loc pe Kovalinen. Acesta a intrat si el ulterior la standuri, reusind sa iasa in fata lui Kubica, pe locul 2. Raikkonen a amanat foarte mult intrarea la boxe, ajungand la un moment dat pe locul 3, chiar in spatele conationalului sau.

    Intre timp, in turul 25, Massa a incercat sa-l depaseasca pe David Coulthard la capatul liniei drepte din dreptul standurilor, cei doi s-au acrosat, iar scotianul si-a avariat serios monopostul, fiind nevoit sa abandoneze. Massa a continuat fara probleme, insa safety-car-ul a intrat din nou pe circuit. Raikkonen intentiona sa intre la boxe exact in acel moment, dar s-a razgandit chiar in dreptul aleii de acces catre standuri pentru a profita de intrarea safety-car-ului.

    Dublul campion mondial Fernando Alonso a reusit intre timp sa ajunga pe locul 6, intrucat nu a efectuat nici o intrare la boxe. Imediat dupa iesirea safety-car-ului de pe pista, Raikkonen l-a atacat pe Kovalinen si a reusit sa-l depaseasca inainte de virajul nr.3, insa pilotul Ferrari nu a reusit sa franeze la timp si a iesit in decor, pe zgura. Finlandezul a trebuit sa intre la boxe, iesind pe locul 11, ultimul in acel moment dupa numeroasele abandonuri.

    Tot in turul 32 au mai abandonat Sato, Piquet Jr. si Massa, brazilianul fiind nevoit sa traga pe dreapta din cauza unor probleme la motor. In mod surprinzator, dupa a doua oprire la boxe, pilotul Toro Rosso, debutantul francez Sebastien Bourdais, a reusit sa ajunga pe locul 6, in fata lui Kubica, in timp ce Alonso rula al optulea.

    Cu 16 tururi ramase de parcurs, Raikkonen s-a apropiat amenintator de Timo Glock, insa a facut o noua greseala de incepator si a iesit din nou in decor, in urma unui "tete-a-queue". Finlandezul nu si-a avariat insa masina si a putut ajunge la boxe, in timp ce Hamilton a intrat si el la standuri, lasandu-l lider temporar pe Kovalinen.

    In turul 45, Glock a avut o iesire violenta in decor, iar masina lui si-a luat practic ”zborul” dupa ce a lovit un damb. Pilotul german a iesit nevatamat din masina, insa safety-car-ul a fost nevoit sa intre din nou pe pista.

    Un alt incident bizar s-a produs la boxele celor de la Honda. Barrichello a primit unda verde din partea mecanicilor in momentul in care alimentarea cu benzina nu se incheiase, accidentand usor unul dintre ingineri. Cu toate acestea, brazilianul a ajuns pana pe locul 3, insa a fost penalizat de comisarii de cursa cu un "stop and go". Kovalainen a intrat si el boxe sub steag galben, permitandu-i lui Hamilton sa revina in fruntea cursei, in fata lui Heidfeld si Rosberg.

    Cu 10 tururi inainte de final, Kubica si Nakajima s-au acrosat, polonezul abandonand dupa o cursa foarte buna. In schimb, Nakajima a putut continua cursa.

    Finalul de cursa a fost dramatic. Cu doar patru tururi ramase de disputat, Raikkonen a fost nevoit sa abandoneze si el dupa ce s-a oprit pe linia standurilor. Cel mai dezamagit a fost insa Bourdais care, dupa o cursa exceptionala, a abandonat si el, francezul ratand clasarea in puncte cu numai doua tururi inainte de final, din cauza unor probleme la motor.

    In ultimul tur, atractia principala a fost duelul dintre Alonso si Kovalainen. Finlandezul l-a depasit in ultimul viraj, insa dublul campion mondial a revenit senzational si si-a recapatat pozitia pe care a pastrat-o pana la final.

    In cele din urma, Hamilton a castigat prima cursa a noului sezon, fiind urmat de Heidfeld si de Rosberg, acesta din urma aflat la primul podium din cariera. Alonso a terminat pe locul 4, Kovalainen a incheiat pe 5 in prima sa cursa pentru McLaren Mercedes, in fata lui Barrichello si a lui Nakajima.

    Desi au abandonat, Sebastien Bourdais si Kimi Raikkonen au fost clasati, intrucat au parcurs peste 90% din cursa.

    Urmatoarea cursa este Marele Premiu al Malayeziei si va avea loc peste o saptamana, pe circuitul de la Sepang

    Clasament MP al Australiei
    Loc    Pilot                Echipa                    Timp
     1.  Hamilton        McLaren-Mercedes    1h34:50,616
     2.  Heidfeld        BMW Sauber                +     5,478
     3.  Rosberg        Williams-Toyota           +     8,163
     4.  Alonso        Renault                          +    17,181
     5.  Kovalainen        McLaren-Mercedes   +    18,014
     6.  Barrichello    Honda                         +    52,453
     7.  Nakajima        Williams-Toyota         +     1 tur
     8.  Bourdais        Toro Rosso-Ferrari      +     2 tururi
     9.  Raikkonen        Ferrari                     +     3 tururi

    Cel mai rapid tur de circuit: Kovalainen, 1:27,418

    Abandonuri:
    Pilot               Echipa                 Tur
    Kubica        BMW Sauber             50
    Glock         Toyota                       44
    Sato          Super Aguri-Honda    33
    Piquet        Renault                    31
    Massa         Ferrari                     30
    Coulthard     Red Bull-Renault     26
    Trulli        Toyota                        20
    Sutil         Force India-Ferrari        9
    Webber        Red Bull-Renault      1
    Button        Honda                       1
    Davidson      Super Aguri-Honda   1
    Vettel        Toro Rosso-Ferrari      1
    Fisichella    Force India-Ferrari      1

    Clasament piloti
    1.    Hamilton    10
    2.    Heidfeld      8
    3.    Rosberg      6
    4.    Alonso        5
    5.    Kovalainen  4
    6.    Barrichello   3
    7.    Nakajima    2
    8.    Bourdais     1

    Clasament constructori
    1.  McLaren-Mercedes   14
    2.  BMW Sauber              8
    3.  Williams-Toyota         8
    4.  Renault                     5
    5.  Honda                       3
    6.  Toro Rosso-Ferrari      1

    Vizualizari: 959
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »