rss

F1: Belgia, cursa: Cand Raikkonen si Hamilton se bat, Massa castiga

  1. 08/09/2008
  2. Tags: Felipe massa, Ferrari, Formula 1, Kimi raikkonen, Lewis Hamilton, Mclaren mercedes, Spa Francorchamps
    Vezi toate fotografiile (13)


    A fost o cursa dramatica in Ardenii belgieni, ploaia cazuta in ultimele trei tururi ale Marelui Premiu al Belgiei dand peste cap ierarhiile din acel moment. Insa nu apa a fost cea care a incurcat cel mai tare pilotii si echipele, ci oficialii care au decis penalizarea invingatorului la cateva ore dupa incheierea cursei.

    Cele 44 de tururi de la Spa Francorchamps s-au dovedit fatale pentru sansele lui Kimi Raikkonen la un nou titlu de Campion Mondial, desi acesta a condus timp de 42 de tururi. Dupa o serie de depasiri intre finlandez si Lewis Hamilton in ultimele doua tururi, castig de cauza a avut britanicul, care si-a trecut in cont cea de-a cincea victorie din acest sezon. Raikkonen a terminat cursa in parapet, ploaia dandu-i batai de cap si lui, si lui Hamilton, pilotul de culoare dovedindu-se, in final, mai norocos. Astfel, sansele pilotului Ferrari la un nou titlu s-au dus pe apa sambetei, Campionul en titre fiind obligat, dupa cursa belgiana, sa il sustina in lupta pentru titlu pe Felipe Massa, coechipierul mai bine plasat in clasamentul general.

    Desi a pornit de pe locul patru, Kimi Raikkonen a avut un start perfect, dupa numai doua tururi instalandu-se la conducerea cursei. Nu a reusit, insa, sa se desprinda decisiv de Lewis Hamilton, plecat din pole position, care a revenit incet-incet in lupta si, odata cu caderea primelor picaturi de ploaie, a reusit sa treaca de finlandez. Apoi Raikkonen l-a depasit din nou, insa Hamilton a reusit sa treaca inca o data de un Kimi Raikkonen oprit in barierele de pe marginea pistei. E drept ca si britanicul a calcat un pic iarba, insa a reusit sa reintre pe circuit fara sa loveasca vreun zid de protectie.

    In toata aceasta debandada, in care a fost implicat si un pilot intarziat, Nico Rosberg, Lewis Hamilton a scurt-circuitat o sicana, iesind astfel in fata lui Raikkonen. Insa, o voce de la boxe i-a comandat sa se lase depasit, pentru a nu risca o penalizare, iar pilotul de 23 de ani s-a executat imediat. In ciuda acestui gest, la cateva ore dupa sfarsitul cursei oficialii au decis ca prin "taierea" acelei sicane si-a creat un avantaj si au hotarat penalizarea pilotului McLaren cu 25 de secunde. Asa se face ca Felipe Massa, sosit al doilea, a primit cadou o victorie, iar Nick Heidfeld a urcat pe locul doi, Hamilton cazand pana pe treapta a treia a podiumului.

    Felipe Massa
    a plecat de pe pozitia a doua a grilei de start, insa nu s-a dovedit capabil sa tina pasul cu Kimi Raikkonen si Lewis Hamilton, aratandu-si, inca o data, limitele. Sosit al doilea, el arata, insa, ca desi nu are rapiditatea celor doi in cursa, are, in schimb, constanta. In plus, beneficiar al iesirii in decor al lui Raikkonen si a penalizarii rivalului de la McLaren Mercedes, Felipe Massa a castigat la masa verde cele 10 puncte ale invingatorului, fiind declarat victorios de catre oficialii care au analizat incidentele din finalul cursei.

    A treia pozitie a fost castigata pe pista de Nick Heidfeld. La inceperea ploii, germanul a "incaltat" pneuri intermediare, reusind cateva depasiri incredibile in ultimul tur, ajutat de faptul ca majoritatea pilotilor rulau cu gume de uscat. Pilotul BMW Sauber ar fi reusit, probabil, sa treaca de Massa si Hamilton, care abia mai tineau masinile pe pista, daca ar mai fi avut la dispozitie cateva tururi. In aceeasi situatie s-a aflat si Fernando Alonso, cel care inainte de cursa se ruga sa ploua, fiind constient ca numai asa putea obtine un rezultat bun, avand in vedere performantele slabe ale monopostului Renault.

    Spaniolul l-a depasit cu cativa metri inainte de linia de sosire pe Sebstian Vettel, clasandu-se pe locul patru. Pilotul Toro Rosso s-a vazut nevoit sa se multumeasca cu pozitia a cincea, in timp ce locul sase i-a revenit lui Robert Kubica.

    Sebastien Bourdais
    , simtindu-si locul amenintat in echipa, a fortat si a facut cursa vietii sale. Francezul a aratat ca poate mai mult decat ceea ce ne-am obisnuit sa vedem la el. Bourdais a intrat in ultimul tur pe pozitia a treia, insa gumele de uscat si lipsa de experienta in Formula 1 nu l-au ajutat, terminand doar pe sapte. Un rezultat excelent, totusi, care ii permite lui Toro Rosso sa urce un loc in clasamentul constructorilor, depasind Honda.

    Timo Glock
    a inhatat ultimul punct pus in joc, insa germanul a primit si el o penalizare care l-a scos din puncte, pentru o depasire facuta in timp ce se alerga sub steagul galben. Mark Webber a intrat, astfel, in posesia ultimului punct, desi australianul a terminat cursa doar pe noua.

    In urma Marelui Premiu al Belgiei, mai exact in urma jocurilor de culise - permiteti-mi sa nu fiu de acord cu penalizarea lui Lewis Hamilton, desi nu sunt un fan al sau -  Felipe Massa reuseste sa se apropie la numai doua puncte de britanic in clasamentul general, cand mai sunt cinci etape de disputat din acest sezon.

    Imediat dupa aflarea penalizarii, Niki Lauda, fost triplu Campion Mondial de Formula 1, a declarat: "Aceasta este cea mai proasta judecata din istoria F1. Cea mai corupta decizie pe care am vazut-o vreodata". McLaren Mercedes au anuntat ca vor face recurs, insa este greu de crezut ca se va schimba ceva. Pentru ca cele 25 de secunde care se adauga la timpul obtinut de Hamilton in cursa reprezinta un "drive-trough", o penalizare de 10 secunde pe care un pilot o incaseaza pe parcursul cursei, fiind obligat sa petreaca acest interval la boxe, fara insa a schimba pneurile sau a realimenta, dar pe care britanicul nu a mai avut timp sa o execute. Iar impotriva unui "drive-trough" nu se poate face recurs...

    Urmeaza Monza, unde Kimi Raikkonen, conform strategiei anuntata de echipa si in urma nereusitei din Belgia, va fi sublocotenentul lui Massa, cedandu-i locul in cursa, la nevoie. Finlandezul a promis ca, daca nu va castiga Marele Premiu al Belgiei, ultima sa sansa de a dovedi ca echipa trebuie sa mizeze pe el in lupta pentru titlu, il va sprijini din toate puterile pe pilotul brazilian. Ramane de vazut daca Raikkonen se va supune ordinelor de echipa si se va sacrifica asa cum Felipe Massa a facut-o pentru el sezonul trecut, sau va fi in continuare un rebel, asa cum este si in viata de zi cu zi.

    Clasament Marele Premiu al Belgiei:
    1. Felipe Massa     Ferrari          
    2. Nick Heidfeld          BMW Sauber +9.383
    3. Lewis Hamilton     McLaren-Mercedes +10.539 (penalizare 25 sec)
    4. Fernando Alonso     Renault +14.478     
    5. Sebastian Vettel     Toro Rosso-Ferrari +14.576     
    6. Robert Kubica     BMW Sauber +15.037     
    7. Sebastien Bourdais     Toro Rosso-Ferrari +16.735     
    8. Mark Webber     Red Bull-Renault +42.776     
    9. Timo Glock          Toyota + 67.045 (penalizare 25 sec)
    10. Heikki Kovalainen     McLaren-Mercedes +1 tur
    11. David Coulthard     Red Bull-Renault +1 tur    
    12. Nico Rosberg     Williams-Toyota +1 tur    
    13. Adrian Sutil         Force India-Ferrari +1 tur    
    14. Kazuki Nakajima     Williams-Toyota +1 tur    
    15. Jenson Button     Honda +1 tur    
    16. Jarno Trulli          Toyota +1 tur    
    17. Giancarlo Fisichella     Force India-Ferrari +1 tur    
    18. Kimi Raikkonen     Ferrari


    Clasamente dupa Marele Premiu al Belgiei:
    Piloti:
    1. Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      78
    2. Felipe Massa     Ferrari     74
    3. Robert Kubica     BMW Sauber     58
    4. Kimi Raikkonen     Ferrari     57
    5. Nick Heidfeld      BMW Sauber     47
    6. Heikki Kovalainen     McLaren-Mercedes     43
    7. Jarno Trulli          Toyota     26
    8. Fernando Alonso     Renault     23
    9. Mark Webber     Red Bull-Renault     19
    10. Timo Glock          Toyota     15
    11. Nelson A. Piquet     Renault     13
    12. Sebastian Vettel     Toro Rosso-Ferrari     13
    13. Rubens Barrichello     Honda     11
    14. Nico Rosberg     Williams-Toyota     9
    15. Kazuki Nakajima     Williams-Toyota     8
    16. David Coulthard     Red Bull-Renault     6
    17. Sebastien Bourdais     Toro Rosso-Ferrari     4
    18. Jenson Button     Honda     3

    Constructori:
    1. Ferrari     131
    2. McLaren-Mercedes     121
    3. BMW     105
    4. Toyota     41
    5. Renault     36
    6. Red Bull-Renault     25
    7. Williams-Toyota     17
    8. Toro Rosso-Ferrari     17
    9. Honda     14

    Vizualizari: 1152