rss

Economia americana slaba loveste Toyota

  1. 18/04/2008
  2. Tags: Toyota
    Vezi toate fotografiile (1)

    Daca pana si numarul unu mondial anunta ca profitul sau este in pericol, este clar ca economia americana este la un pas de recesiune.

    Pentru prima oara in noua ani, japonezii se asteapta ca profitul operational sa scada, mai ales din cauza vanzarilor slabe de peste Ocean, respectiv devalorizarii dolarului. Scaderea va fi mare, si anume 20%, desi Toyota tot va ramane cu un profit de 18 miliarde de dolari.

    Oarecum paradoxal, cifra de afaceri este in crestere, cu aproximativ 10% (pentru un total posibil de 26, tineti-va bine, trilioane de yeni), dar America le atarna cu greutate de gatul japonezilor, situatie ce nu este ajutata nici macar de rezultatele foarte bune inregistrate in China, India si Rusia.

    Pentru a minimiza pierderile, japonezii vor cheltui mai putin pe Cercetare-Dezvoltare si vor limita investitiile in alte operatiuni ce pot fi posibile surse de pierderi. In acelasi timp, Toyota va continua sa intre in forta pe pietele in curs de dezvoltare si sa capitalizeze pe cea a hibridelor, unde are un avantaj serios.

    Noi credem ca, indiferent de ce ar face, niponii se apropie incet-incet de plafonare: pretul carburantilor este in plina crestere peste tot in lume, criza americana va avea si alte consecinte, pe care nimeni nu le poate prezice cu exactitatea lui Nostradamus, si, fie ca le place sa nu, sunt o companie prea mare, in crestere de prea multa vreme. Nimic nu dureaza o vesnicie. Nici macar marsul lor triumfal din ultimele decenii...

    Vizualizari: 628