rss

Doar sase mari constructori auto vor supravietui crizei

  1. 08/12/2008
  2. Tags: Fiat, industrie auto, Sergio Marchionne
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pe masura ce piata auto mondiala se contracta ca urmare a recesiunii economice, marii producatori auto din intreaga lume vor fi fortati sa fuzioneze, astfel ca in industria auto vor ramane doar sase mari jucatori, a declarat directorul general de la Fiat, Sergio Marchionne.

    "La sfarsitul urmatoarelor 24 de luni, in ceea ce ii priveste pe producatorii de masa, vom avea un grup american, un grup german, unul franco-japonez cu o posibila extensie in SUA, unul in Japonia, unul in China, si posibil inca un alt jucator european. Singurul mod in care o companie poate supravietui este daca poate produce mai mult de 5,5 milioane autoturisme pe an", a declarat Sergio Marchionne pentru revista Automotive News Europe.

    Marchionne nu a nominalizat cele sase mari grupuri, insa pe lista companiilor auto care au un nivel de productie similar cu numarul indicat de seful de la Fiat sunt Toyota Motor Corporation, General Motors, Volkswagen, Ford Motor si Renault-Nissan.

    Fiat, cel mai mare constructor auto italian, este mult mai mic in conditiile in care produce anual aproximativ 1,7 milioane autotuisme si autovehicule utilitare.

    Declaratiile lui Marchionne au venit la sfarsitul unei saptamani in care presedintele principalului actionar de la Fiat a declarat ca ar fi deschis la parteneriate sau fuziuni.

    'In acest moment nu sunt studiate nici un fel de propuneri insa ceea ce este sigur este ca daca se vor prezenta oportunitati, si vor avea sens din punct de vedere industrial, Fiat nu va sta pe margine ' a declarat John Elkann pentru cotidianul italian La Repubblica.

    Piata speculeaza de mai multi ani in legatura cu posibila vanzare a diviziei auto a grupului industrial Fiat deoarece considera ca nu este indeajuns de mare sau de profitabila penru a ramane independenta.

    Speculatiile cu privire la consolidarea industriei auto s-au inmultit saptamana aceasta dupa ce gigantii americani Ford si General Motors au anuntat ca vor scoate la vanzare filialele lor din Suedia, Volvo si Saab.

    Sergio Marchionne crede ca fuziunile in industria auto vor avea loc in urmatorii doi ani. 'Industria auto va fi complet diferita. Ea nu mai poate continua asa cum a functionat in trecut. Independenta in aceasta afacere nu mai este sustenabila', a apreciat Sergio Marchionne.

    In ultimele luni, constructorii auto din intreaga lume si-au redus productia si au concediat angajati dupa ce vanzarile de autoturisme noi au cazut dramatic pe toate marile piete importante din intrega lume.

    Criza actuala a facut creditul mai scump pentru consumatori si i-a facut mai tematori cu privire la achizitiile importante, in contaxtul in care spectrul somajului este din ce in ce mai prezent.

    Sursa: Bloombiz

     

    Vizualizari: 1011