rss

Detroit 2009: noul Mercedes E-Klasse (cu video)

  1. 12/01/2009
  2. Tags: AMG, Avantgarde, E-Klasse, Elegance, Mercedes-Benz, S-Klasse
    Vezi toate fotografiile (39)

    Calculele noastre nu au dat gres... Constructorul german a dezvaluit oficial noua generatie a modelului E-Klasse, punand astfel capat unei serii parca interminabile de poze-spion. Asa cum era de asteptat, evenimentul a avut loc in cadrul Salonului Auto de la Detroit.

    Pentru prezentare, cei de la Mercedes-Benz au strans la un loc noua si precedentele sapte generatii ale berlinei pentru a evidentia evolutia modelului de-a lungul intregii sale existente, care nu este deloc scurta. Noul E-Klasse inglobeaza peste 20 de tehnologii noi sau revizuite, compania din Stuttgart sperand ca acest progres, alaturi de noul si indraznetul design, sa ajute la sporirea vanzarilor unuia dintre cele mai importante modele din gama Mercedes.

    Galerie foto completa aici

    Designerii germani au gandit si realizat o noua caroserie urmand limbajul stilistic prefigurat de conceptul Fascination, prezentat la Paris in toamna anului trecut. Astfel, noua berlina are un aspect mai atragator decat precedenta generatie, nemtii renuntand la formele rotunjite in favoarea unor linii mai profilate si a nervurilor, vazute prima data pe noul C-Klasse.

    In plus, caroseria noului E-Klasse este cu 30% mai rigida decat cea a actualului model, dar si cu 4% mai aerodinamica decat modelul pe care il inlocuieste, cu un coeficient aerodinamic de 25 Cx, care face din noul E-Klasse cea mai aerodinamica berlina de lux de pe piata. In consecinta, consumul mediu de combustibil pentru fiecare 100 km parcursi a fost redus cu 0,25 %.

    De asemenea, suspensiile sunt prevazute cu amortizoare care se regleaza automat in functie de conditiile de drum, iar suspensia pneumatica, oferita optional, lucreaza acum impreuna cu sistemul electronic de amortizare.

    Revenind, trebuie spus ca s-a renuntat la designul clasic al partii frontale cu doua faruri rotunde duble in favoarea noilor blocuri optice duble patrate pentru a conferi masinii un aspect mai puternic. Kit-ul AMG obligatoriu revuine penoul E-Klasse si cuprinde noi spoilere, praguri laterale, scaune sport cu un suport lateral marit, noi cusaturi decorative pentru scaune si cotiere, un nou volan sport cu trei spite prevazut cu padele pentru schimbarea treptelor de viteza, o noua captuseala de culoare neagra pentru plafon, discuri de frana perforate si jante din aliaj usor AMG de 18 inch.

    Puterea este asigurata de o gama de motorizari bogata care cuprinde noi propulsoare ce dispun de cea mai noua tehnologie in materie de reducere a combustibilului si a emisiilor de CO2. Nu mai putin de trei astfel de motoare diesel cu 4 cilindri se regasesc sub capota noului E-Klasse si toate inglobeaza tehnologie common-rail cu injectie directa, injectoare piezoelectrice rezistente, un sistem imbunatatit de recirculare a gazelor de esapament si doua turbine.

     

     

    Cele mai economice versiuni sunt E 220 CDI de 170 CP si E 200 CDI de 136 CP, care consuma in medie doar 5,3 l/100 km. Varful de gama este un propulsor in 4 cilindri care echipeaza modelul E 250 CDI, care dezvolta o putere maxima de 204 CP si nu mai putin de 500 Nm de cuplu, care este creditat cu un nivel al gazelor eliminate in aer de doar 139 g CO2/km. In ciuda cresterii performantelor, si aceasta versiune consuma doar 5,3 l de motorina/100 km in ciclu combinat. Ulterior, va fi disponibila si o varianta E350 CDi de 231 de "cai", care va fi oferita in varianta ecologica BlueTEC.

    Pentru fanii benzinei, inginerii Mercedes au lucrat intens pentru a reduce consumul cu 20%. Varianta E 200 CGI de 184 CP, cu transmisie manuala cu 6 trepte si cu functie start/stop, este creditata de constructor cu un consum mediu de numai 6,8l/100 km. In schimb, modelul E 250 CGI de 204 CP si 310 Nm de cuplu, echipata cu o cutie de viteze automata cu 5 trepte, consuma la "suta" 7,4 litri. Atat versiunea E 350 CGI de 292 CP, cat si E 500 de 388 CP revin in gama de motorizari cu o diminuare a consumului de carburant de 0,6 l/100 km. Versiunea de top E 63 AMG, care va fi lansata in cursul acestui an, va dezvolta 525 CP.

    Noul Mercedes E-Klasse abunda in sisteme de siguranta de ultima generatie. Printre acestea se numara noile faruri adaptive (Adaptive Main Beam Assist), sistem care dispune de o camera video montata in parbriz ce regleaza automat raza de lumina in functie de conditiile de drum si trafic, apoi sistemul Night View Assist, preluat de pe S-Klasse, care include pe E-Klasse un sistem de detectare a pietonilor, noua tehnologie Attention Assist, disponibila in premiera pe E-Klasse, si tehnologia Attention Assist, care monitorizeaza comportamentul si reactiile celui de la volan pentru a verifica gradul de oboseala al acestuia, situatie in care soferul este atentionat imediat.

    Si interiorul a primit o sumedenie de imbunatatiri, cum ar fi scaune cu functie multipla de masaj folosite si pe S-Klasse, posibilitatea optarii pentru doua locuri individuale in spate in locul traditionalei banchete sau noul sistem automat de climatizare Thermotronic.

    Noul Mercedes E-Klasse este oferit in doua versiuni de echipare, Elegance si Avantgarde si poate fi configurat in 12 variante de jante si pneuri, cu dimensiuni de la 16 la 20 de inch, 20 de nuante pentru caroserie, precum si 6 tipuri de tapiterie, 5 culori si 3 versiuni de insertii pentru interior. Noul model va fi disponibil in Europa incepand cu luna martie.

    Vizualizari: 2675