rss

Daimler, in pericol de preluare?

  1. 23/05/2007
  2. Tags: Daimler, Mercedes
    Vezi toate fotografiile (1)
    Procesul de debarasare de Chrysler poate avea pentru partea germna un deznodamant cu doua taisuri, dat fiind faptul ca revirimentul financiar scontat pe viitor (privit prin prisma eliminarii pierderilor celor din Detroit) poate deveni interesant pentru orice grup de investitii doldora de lichiditati.

    Companiile de genul lui Cerberus (noul prorpietar Chrysler) ataca in doua moduri: fie pun ochii pe trusturi giganice aflate in dificultati financiare suficient de grave astfel incat pretul actiunilor lor sa scada pana la o valoare de piata mult sub cea normala, acceptabila in schimbul unei preluari complete, fie iau in colimator companii sanatoase, in care se infiltreaza prin cumpararea unui pachet de actiuni important care, la momentul oportun, va valora cat un cal troian.

    Intr-un interviu acordat unui ziar german, Dieter Zetsche, presedintele Daimler, a declarat insa ca riscul unei preluari a fost din ce in ce mai mic in ultimii ani si ca acum executivul are un control mult mai bun asupra viitorului companiei.

    Practic, aceasta declaratie intareste intr-un fel zvonul care circula acum jumatate de an, potrivit caruia DaimlerChrysler era in pericol sa fie acaparat de o companie de investitii in stare sa preia controlul unui gigant ajuns sa valoreze mai putin de 50 de miliarde de euro.

    Cat despre putinul ramas din fostul “Welt AG”, acesta este, in aceste momente, extrem de atractiv pentru investitorii straini: desi cu o influenta mult mai mica asupra pietei mondiale, Daimler este evaluat la 65 de miliarde de euro si are o rezerva de lichiditati in valoare de 12 miliarde de euro.

    Tocmai de aceea, executivul companiei germane incearca sa convinga actualul investitior principal, statul Kuweit, sa-si mareasca pachetul de actiuni de la 7,1% pana la o valoare ce ar putea sa descurajeze roiul de “lacuste”.
    Vizualizari: 896