rss

Culori noi mate pentru Audi TT, TTS, TT RS, Audi Q3 si RS Q3

  1. 19/02/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    Alaturi de culoarea Galben Python pentru TT RS si nuanta Argintiu Dew oferita exclusiv pentru RS Q3, gama vopselelor mate nou introdusa de Audi este oferita acum si pentru alte modele, nu doar pentru cele sport din varful portofoliului si include si nuantele Gri Daytona si Argintiu Florett. Noile culori mate sunt astfel acum disponibile chiar si pentru modele de baza din gamele TT si Q3.
    Cererea pentru culori exterioare frapante creste tot mai mult, clientii apreciind tot mai mult individualitatea, sportivitatea si valoarea ridicata. Caroseria mata accentueaza silueta automobilului, evidentiind designul sau armonios si eleganta sportiva, adaugand totodata o nota speciala. "Designul ramane in continuare argumentul principal pentru achizitia automobilelor Audi. Iar culoarea automobilului este extrem de importanta, reprezentand o expresie a personalitatii celui de la volan," explica Susan Nolte, responsabila pentru culorile exterioare in cadrul echipei de Marketing de Produs pentru Dotari Speciale de la Audi. Dar inainte ca o culoare noua sa poata fi comandata pentru exteriorul unui Audi, trebuie sa fie parcurse mai intai mai multe procese diferite.
    Cum creeaza Audi culorile si diferitele tipuri de vopsea?
    Sarcina de a aduce sugestii de culori pentru modelele noi cade in sarcina echipei departamentului Culori si Decor a diviziei Audi Design, precum si a echipei de Marketingul Produsului, cele doua departamente lucrand in stransa colaborare. Primul pas revine colegilor de la Design, care trebuie sa creeze noile culori in baza tendintelor actuale, ce sunt identificate de studiourile de design din Ingolstadt, Beijing si Malibu. Echipa dedicata Marketing-ului Produsului se asigura apoi ca cei care opteaza pentru un Audi au o gama larga de culori din care sa poata alege. Iar in final, sunt alese denumiri adecvate pentru culorile din gama.
    Ce rol joaca denumirile ce descriu culorile?
    Un alt aspect-cheie pentru ca aceste culori create de Audi sa fie alese de clienti este denumirea comunicata. "Ceea ce este deosebit de important in acest sens este ca denumirile pe care le dam culorilor sa descrie respectiva nuanta cat mai precis posibil. A doua componenta a numelui este elementul creativ, dar trebui totodata sa creeze o legatura cu automobilul," explica Nolte. Audi foloseste adeseori denumiri provenite din geografie si flora si fauna. Iar, in botezarea modelelor sport, de multe ori si pistele de curse isi joaca rolul lor. Anumite culori sunt oferite pentru toate modelele Audi, altele doar pentru anumite modele. Audi ofera peste 10 culori diferite pentru fiecare model al sau. si apoi se mai adauga aici si culorile speciale pentru modelele RS.
    Culorile acromatice se situeaza in varful listei preferintelor clientilor
    Trei din patru clienti ce cumpara un automobil nou in Germania opteaza pentru alb, negru sau gri/argintiu. Si la Audi culorile acromatice se numara printre culorile preferate pentru vopseaua automobilelor, urmate de albastru, ce este ales de aproximativ 10% dintre clienti. Cerea pentru culorile mate creste tot mai mult. "Vopselele mate sunt populare mai ales pentru modelele sport. De pilda, modelele RS sunt adeseori comandate cu culori exterioare frapante, ce atrag atentia," ne spune Nolte. Oferim si culori cu efect cristalin, precum Negru Sebring. Aici integram solzisori de sticla cu efecte metalice, pentru a crea sclipiri aditionale in vopsea. Vopsele moderne sclipesc diferit in functie de incidenta razelor solare si isi schimba tonalitatea cromatica, de exemplu, in functie de perspectiva si de culoarea luminii soarelui.
    Aplicarea vopselei mate pe caroserie
    Vopselele moderne sunt complexe din punct de vedere tehnic. Peste stratul de fosfat, vine stratul de vopsea, compus din lacul catodic (CDP), grund, stratul de baza si stratul transparent. Cele cinci straturi subtiri nu sunt impreuna mai groase de o zecime de milimetru. Este aproximativ echivalentul grosimii firului de par uman. Pentru a asigura calitatea necesara pentru utilizarea zilnica pe perioada indelungata, vopselele sunt supuse mai multor teste pe termen lung si scurt, inclusiv pentru determinarea rezistentei la lovirea cu pietris si teste de uzura. Ca parte a procesului de avizare a vopselelor, Audi verifica, de asemenea, aspecte precum aderenta si rezistenta la coroziune. intregul proces de la design, selectie, implementare tehnica si aprobarea culorilor poate dura intre trei si cinci ani.
    "Calitatea de varf are nevoie de timp, motiv pentru care ne gandim deja de ieri la ziua de maine, in sens figurat, desigur," continua Nolte. Acum, pentru prima data sunt oferite culori exterioare mate pentru automobilele Audi TT si Audi Q3 din productia de serie, fabricate in Gyor. Procesul de vopsitorie este efectuat in paralel cu productia de volum a automobilelor la unitatea de productie din Ungaria. Primerul, grundul si straturile de culoare sunt urmate de un strat incolor mat, ce contine agenti de matuire sub forma unor particule de silicat.    Acesta este aplicat direct pe stratul de baza. Grosimea straturilor este de 40 pana la 50 de micrometri, adica 40-50 de miimi de milimetri, la fel ca straturile uzuale ale culorilor nematuite. Agentii de matuire sunt cei care creeaza acest finisaj caracteristic mat.  Datorita structurii suprafetei sale, vopseaua mata reflecta lumina in maniera difuza si nu regulata, cum se intampla pe suprafetele lucioase, iar reflexia difuza creeaza acest efect mat. Dupa ce caroseria a fost vopsita, urmeaza masuratorile si verificarile de calitate automatizate si manuale, inclusiv in tunelul de lumina.
    Locul unde masina prinde culoare: unitatea de vopsitorie din Gyor
    Unitatea de vopsitorie de 43.000 de mp din Gyor a necesitat pregati intense si riguroase inaintea de intrarea vopselei mate in productia de serie. Mai intai au fost efectuate vopsiri de testare, piesele de test fiind analizate in laborator. Pentru a implementa noua tehnologie, angajatii unitatii au pregatit infrastructura de productie aliniind liniile din halele de aprovizionare cu vopsea cu hala robotilor si ajustand robotii. Cei 10 roboti ai vopsitoriei au fost programati si testati conform cerintelor speciale ale procesului specific de lacuire cu vopsea mata.
    Astfel, acum culorile mate sunt disponibile  pentru toate modelele Audi fabricate la Gyor: Audi TT, TTS, TT RS Coupe si Roadster, precum si Audi Q3, Audi RS Q3 si versiunile Sportback. Pentru productia de volum a modelului TT RS vor fi oferite nuantele Gri Daytona, Argintiu Florett si Galben Python. in locul nuantei Galben Python, pentru modelul Audi RS Q3 va fi oferit acum Argintiu Dew, o nuanta folosita exclusiv pentru gama Q3.

    Vizualizari: 865