rss

Conducere ECO: Sfaturi pentru economisirea energiei

  1. 24/07/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    Preturile la energie sunt in crestere si te intrebi cum poti reduce costurile calatoriilor cu automobilul. Indiferent daca detii un vehicul cu motor termic sau un vehicul electric, exista solutii pentru a consuma mai putin si pentru a economisi mai mult. Dar, pentru vehiculele cu motor cu ardere interna sau electrice, aceste solutii nu sunt intotdeauna aceleasi!
    PEUGEOT isi echipeaza masinile cu combustie interna si electrificate cu sisteme de asistenta la condus si dispozitive de economisire a energiei. Te invitam sa afli mai multe despre acestea si sa adopti comportamentul potrivit pentru a conduce intr-un mod ecologic si economic!
    Iata cateva dintre cele mai bune practici de urmat. Sa incepem cu cele mai cunoscute.
    Gesturile potrivite de conducere ECO inainte de plecare
    • Controleaza incarcatura
    Greutatea si eficienta aerodinamica a vehiculului tau influenteaza inevitabil consumul. De exemplu, intreaba-te daca ai nevoie de portbagajul suplimentar montat pe plafon. Prezenta acestuia poate creste consumul de combustibil cu 15-20%. Prin urmare, nu uita sa-l demontezi imediat ce nu mai ai nevoie de el.
    • Urmareste presiunea in anvelope
    Stiai, de asemenea, ca intretinerea defectuoasa a vehiculului poate duce la o crestere cu 25% a consumului de combustibil?
    De exemplu, ar trebui sa verifici regulat presiunea din avelope. Daca sunt prea putin umflate rezistenta la rulare creste. Cu presiunea potrivita, poti economisi pana la 3 saptamani de combustibil pe an. De ce sa procedezi altfel?
    • Anticipeaza traficul
    In oras, nerespectarea distantei de siguranta poate duce la franari bruste si la o reaccelerare puternica. Acest „efect de acordeon” consuma energie. Acelasi lucru este valabil si pentru apropierea de semafoare sau intersectii. Indiferent de tipul de motor de sub capota vehiculului tau, nu ezita sa utilizezi frana de motor.
    Daca detii un vehicul PEUGEOT care este 100% electric sau plug-in hybrid, joaca-te cu franarea regenerativa.
    Prin activarea modului Brake cu ajutorul butonului (B) de pe consola centrala, amplifici intensitatea franei de motor pentru a maximiza incarcarea bateriei in timpul deceleratiei.
    • Modereaza viteza
    Prin reducerea vitezei de la 130 km/h la 110 km/h pe autostrada, economisesti pana la 25% din combustibilul consumat si reduci emisiile de CO2.
    Detii un vehicul 100% electric? Retine ca, cu cat conduci mai repede, cu atat mai mica va fi autonomia oferita de bateria masinii. Este timpul sa renuntam la presupunerea ca rularea cu 110 km/h in loc de 130 km/h este o pierdere de timp. In medie, cu o masina electrica, consumi cu 30% mai mult combustibil ruland cu 130 km/h decat cu 110 km/h. La o calatorie de 400 km, o singura incarcare poate fi suficienta si evitati o a doua oprire. Daca, desigur, nu vrei sa-ti intinzi picioarele.
    Nu ezita sa utilizati sistemul cruise control. Este foarte eficient pentru a rula la o viteza constanta, mentinand turatia motorului scazuta.
    Fii flexibil atunci cand conduci
    • Accelereaza usor
    Cuplul furnizat de motorul cu ardere interna creste pe masura ce creste turatia motorului, in timp ce motorul electric ofera cuplul maxim inca de la pornire.
    Manevra Pianissimo promoveaza conducerea ecologica. Cu un motor cu ardere interna, pornirea ramane lenta. Schimba usor treptele de viteza, la momentul potrivit, pentru a nu urca prea mult in turatie: ar trebui sa eviti sa ajungi la 2.000 rpm cu un motor diesel si la 3.000 rpm cu un motor pe benzina.
    Stiai ca? O masina plug-in hybrid porneste automat in modul electric inainte de a trece la utilizarea motorului termic. Acest lucru inseamna ca abilitatile sale de accelerare si depasire sunt mai mari.
    • Adapteaza-ti stilul de condus la drum
    Vehiculele PEUGEOT 100% electrice si plug-in hybrid iti ofera un asa numit POWERMETER situat direct in campul vizual al soferului. Acesta este un dispozitiv foarte practic care-ti permite sa-ti evaluezi stilul de condus.
    POWERMETER-ul asiseaza trei zone si-ti arata in timp real puterea utilizata de vehicul:
    - POWER: cerere mare de putere. Acul indicator se afla in aceasta zona in timpul fazelor dinamice de conducere, atunci cand este necesara performanta. Masina consuma mai mult combustibil atunci cand acul POWERMETER-ului este in aceasta zona!
    - ECO: utilizarea optima a energiei. Acul indicator se afla in aceasta zona in timpul fazelor de optimizare a energiei pentru vehiculele 100% electrice. Pentru vehiculele plug-in hybrid, cursorul indica aceasta pozitie atunci cand rulezi in mod electric sau cand motorul pe benzina este utilizat optim.
    - CHARGE: faza de recuperare a energiei. Acul indicator se afla in aceasta zona in timpul fazelor de decelerare.
    Cum sa utilizezi corect vehiculul plug-in hybrid?
    Utilizeaza un vehicul plug-in hybrid in primul rand in modul electric pentru performanta maxima si incarca-l cat mai des posibil.
    Automobilele plug-in hybrid sunt vehicule foarte inteligente. Modul HYBRID optimizeaza consumul de combustibil: inteligenta artificiala a masinii gestioneaza functionarea alternativa sau simultana a celor doua tipuri de motoare in functie de conditiile de condus si stilul de condus pentru a valorifica la maximum energia consumata.
    • Opreste motorul atunci cand stationezi
    Cand masina ta este stationata mai mult de 20 de secunde, motorul consuma mai multa energie decat daca ar fi oprit si repornit. Prin urmare, este mai bine sa opresti motorul atunci cand acesta functioneaza inutil.
    Stop & Start este o tehnologie intalnita pe multe vehicule PEUGEOT, reprezentant un dispozitiv de oprire automata si pornire.
    • Foloseste aerul conditionat cu grija
    Aerul conditionat creste consumul de combustibil.
    De aceea nu trebuie sa cobori temperatura interioara la 19°C atunci cand este foarte cald. La 23°C te simti racorit... si este mai bine pentru sanatatea ta.
    Practicand conducerea ecologica si adoptand cateva reguli simple, economisesti energie la bordul unui vehicul PEUGEOT cu combustie interna sau electric
    Acest stil face bine portofelului tau si este bun pentru planeta. De asemenea, este distractiv sa-ti verifici statisticile de consum si fluxurile de energie prin intermediul aplicatiei MYPEUGEOT sau direct pe computerul de bord (in special pentru vehiculele electrificate). Urmareste ce se intampla si exerseaza. Incetul cu incetul, la fel ca un atlet, incearca sa stabilesti noi recorduri de economisire a combustibilului sau a energiei electrice!

    Vizualizari: 845
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »