rss

Bulgaria vrea sa schimbe legea inmatricularilor

  1. 28/09/2011
  2. Tags: Bulgaria, inmatriculare, Taxa auto
    Vezi toate fotografiile (1)

    Demnitarii de la Sofia pregatesc noi reglementari de lege care sa stopeze fenomenul masinilor detinute de romani, dar inmatriculate pe Bulgaria. Potrivit primelor propuneri, noul proprietar al unui autovehicul va fi obligat sa-l inmatriculeze la adresa de domiciliu in termen de 14 zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare.

    Reprezentantii sectoarelor de asigurari din Romania si Bulgaria s-au reunit pentru a studia problemele actuale din segmentul auto ce afecteaza cele doua state.

    Cu aceasta ocazie, Borislav Bogoev, vicepresedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiara de la Sofia, a declarat ca noul proprietar al unei masini va trebui sa isi inmatriculeze autoturismul la adresa de domiciliu in cel mult 14 zile de la data achizitionarii. Dupa cele doua saptamani, vechiul numar de inmatriculare nu va mai fi valabil.

    Aceasta solutie va impiedica romanii sa isi cumpere o masina din Bulgaria si sa o conduca pe strazile din Romania fara a-i schimba numarul de inmatriculare.

    Totusi, mai ramane o portita, cea a procurilor prin care bulgarii transfera dreptul de conducere unei terte persoane. Pentru a remedia aceasta "scapare", oficialii de la Sofia planuiesc modificarea regimului de emitere a procurilor.

    Fenomenul inmatricularilor in Bulgaria aduce o serie de prejudicii sistemului de asigurari de raspundere auto civila (RCA). De exemplu, daca o masina cu numere de Bulgaria provoaca un accident pe soselele din Romania, despagubirile sunt suportate de firma de asigurari bulgara sau de Fondul de garantare (daca soferul nu are asigurare). In acest fel, se scurg capitaluri nationale din Bulgaria catre Romania.

    Afectate de aceasta problema sunt si sistemele fiscale din Romania si Bulgaria. In momentul in care se schimba proprietarul este semnat un contract de vanzare-cumparare incheiat intre un cetatean bulgar si un cetatean roman. Acest contract ramane insa secret pentru autoritatile romane, fiind utilizat numai in Bulgaria.

    Romanul, de cealalta parte, conduce autoturismul pe baza procurii, si nu a contractului, ceea ce inseamna ca nici vechiul, nici noul proprietar nu platesc taxe.

    Eforturi pentru stoparea inmatricularilor in Bulgaria fac si autoritatile romane. Conform unui nou proiect de lege elaborat de Directia Politiei Rutiere, autoturismele inmatriculate cu numere de Bulgaria nu vor mai putea circula pe strazile din Romania mai mult de 90 de zile.

    Pe strazile din Romania circula mii de astfel de autovehicule, aceasta solutie fiind aleasa in special in cazul autoturismelor second-hand, cu o anumita vechime si cu motoare mari, pentru care actuala taxa auto depaseste 1.000 de euro in Romania.

    Vizualizari: 8615
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »