rss

BMW i Ventures investeste in compozite de inalta performanta realizate din fibre naturale

  1. 23/04/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    BMW Group achizitioneaza o participatie la Bcomp, o companie elvetiana care produce solutii de armare durabile. Parteneriatul de colaborare in sporturile cu motor trece la urmatorul nivel, demarand activitatea comuna de cercetare si dezvoltare pentru automobile de productie. Primele materiale de acest gen au fost deja folosite in motorsport, pentru monopostul de Formula E BMW iFE.20 sau BMW M4 GT4.
    BMW Group isi intensifica implicarea in domeniul productiei durabile, eficiente din punct de vedere al resurselor, a componentelor automobilelor realizate din materiale naturale. BMW i Ventures, fondul de investitii al producatorului auto premium, investeste acum in compania elvetiana de tehnologie curata Bcomp, principalul producator de compozite de inalta performanta din fibre naturale. In acelasi timp, cele doua companii isi consolideaza parteneriatul si pe partea de motorsport, Bcomp fiind acum partener oficial al BMW M Motorsport cu noul model de curse BMW M4 GT4. In plus, BMW Group Research si Bcomp stabilesc si o colaborare de dezvoltare cu obiectivul de a utiliza o proportie mai mare de materii prime regenerabile pentru componentele viitoarelor modele de automobile.
    Solutiile de armare de ultima ora ale Bcomp au fost implementate pentru prima data de BMW M Motorsport in Formula E din 2019. O conducta de racire din in folosita pe BMW iFE.20 a facut din aceasta prima masina de curse BMW cu piese construite din fibre vegetale regenerabile. Intre timp, solutiile de ranforsare powerRibs™ si ampliTex™ dezvoltate de Bcomp si realizate din materiale compozite naturale au fost folosite in turismele BMW M Motorsport din DTM pentru a inlocui anumite componente din plastic armat cu fibra de carbon (CFRP). Astfel de progrese subliniaza rolul vital al BMW M Motorsport ca laborator de tehnologie pentru BMW Group, care acum continua colaborarea  pentru BMW M4 GT4. Luand ca baza experienta dobandita pe circuit, aceste tehnologii noi de materiale isi vor gasi drumul si in modelele BMW M si BMW M Performance Parts. "Dezvoltarea durabila a produselor devine din ce in ce mai importanta si in universul motorsportului", spune Franciscus van Meel, presedintele Consiliului de Administratie al BMW M GmbH. "Asa ca suntem incantati sa avem Bcomp alaturi ca partener oficial BMW M Motorsport pentru proiectul BMW M4 GT4."
    Inspirata de nervurile frunzelor, tehnologia de armare powerRibs™ dezvoltata de Bcomp maximizeaza rigiditatea cu adaos minim de masa prin crearea unei structuri 3D pe o parte a unui element de invelis cu pereti subtiri. Acest lucru permite o scadere a cantitatii de material de baza utilizate, reducand astfel masa, costurile si consumabilele in productie. Armaturile ampliTex™ adauga un strat vizibil de fibre de in ca inlocuitor neutru din punct de vedere al carbonului pentru materialul de acoperire conventional. Combinarea celor doua materiale face posibila reducerea cantitatii de plastic folosita pentru panourile interioare cu pana la 70% si, in acelasi timp, reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 60%. Rezultatul sunt componente pentru automobile sustenabile. Suplimentar, prin modul in care aceste  componente reactioneaza la impact au avantajul suplimentar de a creste siguranta fata de compozitele traditionale. Compozitele din fibre naturale se pot folosi si cu accesorii clasice pentru motorsport, cum ar fi cele din gama BMW M Performance Parts.
    Colaborarea de dezvoltare dintre BMW Group Research si Bcomp functioneaza si la utilizarea de noi solutii de materiale durabile pentru viitoarele modele de productie. Dezvoltarea unor astfel de materiale inovatoare constituie un element-cheie al strategiei de sustenabilitate a BMW Group, care urmareste sa reduca emisiile de carbon pe ciclul de viata al automobilelor cu peste 40% pana in 2030, comparativ cu nivelul din 2019.
    Folosirea de materii prime regenerabile si fibre naturale, cum ar fi canepa, kenaf sau inul, minimizeaza consumul de materie prima, obtinand totodata o reducere a masei de pana la 50% fata de materialele conventionale. La randul sau, acest lucru contribuie la reducerea consumului de energie al automobilelor in care sunt utilizate. In plus, materialele naturale reduc valoarea calculata a CO2, deoarece plantele lor originale au absorbit CO2 in timp ce au crescut si au eliberat oxigen.
    In prezent, fibrele naturale se dovedesc foarte potrivite pentru a fi utilizate in partile vizibile si panouri din interiorul automobilelor. "Pentru a reduce emisiile de carbon in intreaga sa flota, BMW Group nu se concentreaza doar pe faza de utilizare, ci acorda atentie si proceselor de economisire a energiei in timpul productiei", explica Florian Preuß, vicepresedinte executiv BMW Group pentru dezvoltare completa a automobilelor. "Selectia si compozitia materialelor inovatoare reprezinta un pas important aici, pe masura ce ne indreptam catre neutralitatea climatica."
    BMW Group investeste de cativa ani in cercetare si dezvoltare in domeniul materialelor regenerabile pentru a indeplini obiectivele climatice si a redefini standardele pentru o calitate premium durabila. in timp compania urmareste sa stabileasca o forma completa de dezvoltare durabila a produselor, sa utilizeze responsabil resursele si sa se transforme intr-o economie circulara. BMW Group isi uneste fortele cu companii start-up atent selectate si furnizori de materiale cu experienta pentru a lucra la materiale de pionierat pentru viitor.
    Despre BMW i Ventures
    BMW i Ventures este fondul de investitii al BMW Group, care investeste bani si resurse in companii start-up din domeniile transportului, productiei, lantului de aprovizionare si dezvoltarii durabile. Fondul a facut numeroase investitii de succes de-a lungul anilor in companii precum Bright Machines, Blackmore, Chargepoint, Graphcore, Urgent.ly, Proterra, PureCycle, Solid Power, Tekion, Turntide, Xometry si multe altele. BMW i Ventures investeste in toate etapele, de la baza pana la companii in crestere, cu accent pe Series A/B.
    Despre Bcomp
    Bcomp™ este o companie elvetiana de tehnologie curata si un agent ESG care dezvolta si vinde solutii ultrausoare durabile. Tehnologiile sale brevetate de armare pe baza de fibre naturale ampliTex™ si power-Ribs™ reduc impactul asupra mediului intr-o gama larga de aplicatii de inalta performanta, de la interioare auto pana la cele mai inalte niveluri din motorsport, de la yachting de lux la sport, infrastructura, industrie aerospatiala si chiar spatiu. Echipa Bcomp ofera clientilor sai asistenta tehnica de ultima ora, de la idee pana la piesa finala, din sediul central din Fribourg. Mai multe informatii: www.bcomp.ch.

    Vizualizari: 599
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »