rss

“Big 3” asteapta un ajutor de 50 de miliarde de $

  1. 24/08/2008
  2. Tags: Chrysler, Ford, GM, Sua
    Vezi toate fotografiile (1)
     

    Alegerea unui nou presedinte pentru cel mai puternic stat din lume a intrat in linie dreapta, ceea ce inseamna ca atentia politicienilor din Statele Unite se va indrepta in totalitate catre acest eveniment, lasand alte probleme – precum situatia celor trei mari constructori auto din Detroit – in plan secund.

    GM, Ford si Chrysler sunt departe insa de a-si permite o asemenea stare de fapt si, ca urmare, fac presiuni pentru aprobarea rapida a unui plan de salvare in valoare de 50 de miliarde de $.

    Pachetul de intrajutorare cerut de cele trei concerne ar trebui sa le asigure supravietuirea pentru inca trei ani, sprijinindu-le intr-o perioada in care ele investesc masiv in tehnologii aferente propulsiilor hibride si celor 100% electrice.

    Factori decisivi in misiunea lui “The Big 3” de a respecta viitoarele norme CAFE, acestea inghit miliarde de $ in fiecare sezon, fonduri pe care nici unul din membrii tripletei GM-Ford-Chrysler nu-si va mai permite sa le aloce dupa ani buni de pierderi.

    Deocamdata, Senatul american a aprobat un imprumut de doar 6 miliarde de $, restul de bani ramanand la stadiul de discutii; intre timp, cei doi candidati in cursa pentru Biroul Oval, Barack Obama si John McCain, si-au exprimat pareri diferite vizavi de aceasta problema: daca reprezentantul democratilor a fost de acord sa le acorde “Celor 3 Mari” un ajutor sub forma unui imprumut de 4 miliarde de $, McCain a refuzat initial o asemenea masura.

    “Companiile noastre auto se confrunta cu incercarea de a fabrica viitoarea generatie de masini americane, dar fac asta intr-o perioada in care conditiile de creditare mutileaza fondurile necesare asigurarii unui viitor pentru uzine si tehnologii”, au fost fost cuvintele candidatului Partidului Republican intr-o declaratie ce aproape a avut valoarea unei ridicari din umeri.

    Vizualizari: 760