rss

Barilul de petrol ar putea ajunge la 35 de $!

  1. 13/12/2008
  2. Tags: baril, Big 3, Petrol, Piata auto, Sua
    Vezi toate fotografiile (1)

    Refuzul senatului american de a acorda ajutorul de 14 miliarde de $ celor trei constructori din Detroit ar putea avea consecinte dramatice pentru companiile din industria petrolului, pe fondul caderii libere a pretului la “aurul negru” catre pragul neverosimil de 35 $/baril.

    Afirmatia a fost facuta de catre un grup de specialisti din SUA care se gandesc ca prabusirea lui “Big 3” va provoca si o cadere extrema a pietei auto, reflectata imediat in reducerea consumului de titei.

    Falimentul aproape inevitabil a cel putin doi dintre membrii trio-ului din Detroit ar putea reduce piata auto din Statele Unite la 11-12 milioane de masini pe an, fapt ce atrage dupa sine scaderea consumului de titei pana la un prag periculos de mic.

    De fapt, consumul ar fi atat de mic, incat nici macar diminuarea productiei de titei initial considerata de membrii OPEC si Rusia nu ar putea echilibra balanta. Iar o dovada clara in acest sens este pragul de 44,76 de $ atins de baril ieri, imediat dupa ce comerciantii au aflat ca senatul american a blocat cererea de imprumut pentru General Motors, Ford si Chrysler.

    Deocamdata, la unele statii de realimentare din SUA se poate cumpara benzina la un pret de 1,50 de $ per galon, adica cam cat plateau yankeii acum vreo opt ani.

    In atari conditii, nu este exclus sa punctam in viitorul apropiat un moment istoric: aproape patru litri din “aurul negru” cumparati cu mai putin de 1 $. Poate ca sfarsitul motoarelor V8 nu este totusi o certitudine...

    Vizualizari: 1242