rss

Asiguratorii vor plati despagubiri soferilor daca nu isi respecta obligatiile

  1. 30/11/2011
  2. Tags: asigurare, Rca
    Vezi toate fotografiile (1)

    Companiile de asigurari care nu indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau o fac intr-un mod defectuos vor plati soferilor penalitati de 0,2% pe zi din valoarea despagubita. Tot din 2012 se va aplica sistemul bonus-malus si persoanelor juridice.

    Potrivit modificarilor aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in sedinta de marti, 29 noiembrie 2011, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta.

    Astfel, asiguratorii nu vor mai fi obligati sa depuna la finele fiecarui an cererea pentru avizare, cu mentiunea ca au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare.

    Daca in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, asiguratorul nu a notificat pagubitul privind respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat sa despagubeasca asiguratul.

    O alta modificare se refera la termenul de a comunica pagubitului intentia de a desfasura investigatii, care a fost redus de la 10 la 5 zile lucratoare. In situatia repzratiilor care depasesc valoarea autovehiculului avariat, compania de asigurari are obligatia de a informa pagubitul valoare maxima a despagubirii ce poate fi suportata de asigurator, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei.

    Incepand din anul 2012, pentru pagubele materiale produse in acelasi accidenrt, indiferent de numai persoanelor prejudiciate, limita de despagubire va creste la un milion de euro, de la 750.000 de euro in acest an.

    Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro in acest an), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

    Noile modificari vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

    Vizualizari: 3883