rss

Analiza: Designeri noi la Alfa Romeo si Mercedes-Benz

  1. 10/04/2008
  2. Tags: Christopher reitz, Frank stephenson, Gorden wagener, Lorenzo ramaciotti, Peter pfeiffer, Pininfarina
    Vezi toate fotografiile (15)


    Alfa Romeo

    Masinile italiene sunt recunoscute peste tot in lume pentru frumusetea lor, iar dintre acestea, cu siguranta Alfa Romeo iese cel mai mult in evidenta la acest capitol. Culmea, greu de crezut pentru multa lume, omul din spatele ultimelor succese Alfa este un designer american, Frank Stephenson.

    Asadar, "liniile latine" ale modelelor Alfa Romeo erau trasate de un american, unul dintre cele mai mari talente existente in materie de design auto pe plan mondial. Printre cele mai semnificative realizari ale lui Stephenson se numara 8C Competizione si hatchback-ul Mi.To pentru Alfa, dar si modele precum Fiat 500, BMW X5, Mini Cooper, Maserati MC12 sau Maserati Quattroporte.

    Frank Stephenson si-a dat, insa, demisia din functia de designer sef la Alfa Romeo, locul lui fiind luat de austriacul Christopher Reitz. Desi americanul nu a facut nicio decalartie oficiala, pe la colturi se vorbeste ca plecarea sa a fost determinata de venirea in cadrul grupului Fiat a fostului sef al departamentului de design de la Pininfarina, Lorenzo Ramaciotti.

    Despre Christopher Reitz, noul designer sef, se poate spune, in primul rand, ca este inrudit cu familia Porsche. Austriacul a studiat Art Center Europe din Elvetia si si-a inceput cariera de designer la Volkswagen, in 1993. Incet dar sigur a urcat pe scara ierarhica si a ajuns seful departamentului Advance Design de la Audi, dupa care a trecut in tabara Nissan. CrossBow, Nissan Micra C+C, Evalia si Qashqai sunt cateva dintre proiectele in care a fost implicat Reitz.

    Persoana banuita ca ar fi motivul plecarii lui Frank Stephenson, Lorenzo Ramaciotti, a fost adusa in vara lui 2007 la Fiat de catre Sergio Marchionne, CEO al grupului italian. Ramaciotti a lucrat 32 de ani pentru Pininfarina, de unde s-a pensionat in 2005. Absolvent al Politecnico di Torino, a indeplinit, pe rand, functiile de General Manager pentru Pininfarina Studi e Ricerche si Managing Director al Pininfarina Ricerca si Sviluppo. In cei 17 ani cat a ocupat functia de designer sef la Pininfarina a desenat peste 20 de concept car-uri pentru marci din intreaga lume. Printre lucrarile sale se numara si cel putin 10 modele Ferrari - 456 GT, 550 Maranello, 360 Modena, Enzo, F430 si 612 Scaglietti, dar a colaborat si la realizarea lui Maserati Quattroporte. Ultimul proiect dezvoltat sub bagheta sa a foat Maserati GranTurismo, prezentat la ultima editie a Salonului Auto de la Geneva.

    Mercedes-Benz

    Germanii de la Mercedes se confrunta si ei cu schimbari la nivelul departamentului de design, generate de retragerea lui Peter Pfeiffer. La jumatatea acestui an, Daimler AG urmeaza sa il anunte in functia de designer sef pe Gorden Wagener, actualul sef al Strategic Advanced Design si directorul studiourilor de design Mercedes din California si Japonia. In varsta de 39 de ani, Wagener este omul din spatele actualelor modele Mercedes-Benz, din 2002 fiind responsabil cu design-ul modelelor A, B, C, E, CLK si CLS-Klasse. Ultima creatie impresionanta a acestuia a fost conceptul F 700, prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt de anul trecut.

    Gorden Wagener
    a studiat design-ul industrial la Universitatea din Essen, apoi s-a dedicat studiului masinilor comerciale la Royal College of Art din Londra.

    Peter Pfeiffer, in varsta de 65 de ani, urmeaza sa se retraga din activitate la mijlocul acestui an. El si-a cladit o cariera solida alaturi de Mercedes-Benz, pentru care a activat timp de 40 de ani, dintre care 30 in functia de designer sef. Supercar-ul SLR, CLS sau R-Klase sunt doar cateva dintre ultimele modele ce poarta semnatura lui Pfeiffer, insa el a avut un cuvant greu se spus in ceea ce priveste "look-ul" masinilor Mercedes din 1968 incoace.

    Desi nu sunt putine vocile care sustin ca masinile Mercedes-Benz si-au pierdut stralucirea de alta data, iar designerii par mai neinspirati ca oricand, asteptam cu interes instalarea lui Gorden Wagener in functia de designer sef general si, odata cu el, revigorarea aspecutlui modelelor din portofoliul germanilor.

    Vizualizari: 1354