rss

Analiza: chinezii vor sa cumpere Volvo!

  1. 26/06/2008
  2. Tags: Ford motor, SAIC
    Vezi toate fotografiile (3)


    Cotidianul suedez Dagens Industri, citat de Automotive News, a publicat o stire potrivit careia Ford Motor negociaza cu un grup din China pentru vanzarea brandului Volvo. De asemenea, de achizitionarea marcii suedeze ar mai fi interesat si un miliardar rus, despre care insa nu se cunoaste nici un detaliu.

    Sursa citata sugereaza ca respectivul grup este Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), locul 3 in top 5 al manufacturierilor din aceasta tara (celelalte patru sunt First Automobile Works, Dongfeng Motor Corporation, Chang'an Motors si Chery Automobile). SAIC este grupul care detine marcile de masini Roewe, MG si SsangYong (51 %)

    Un purtator de cuvant Ford a declarat ca "de la sfarsitul anului trecut, cand au aparut primele zvonuri, am anuntat ca Volvo nu este de vanzare si ca Ford Motor este concentrat pe imbunatatirea rezultatelor financiare ale acestei marci".

    In schimb, noul actionar majoritar al Ford, Kirk Kerkorian (foto, jos), care detine 6,49 % dintre actiunile companiei, a tinut sa precizeze ca si-ar dori ca gigantul din industria auto americana pe care il controleaza sa se debaraseze de Volvo, pe care Ford l-a cumparat on anul 1999 pentru 50 de miliarde de coroane suedeze (aproape 8,4 miliarde de dolari).

    In urma cu circa un an, presedintele Ford Motor, Alan Mulally, luase in discutie posibila vanzare a marcii Volvo, pe care o vedea ca pe unul dintre principalele sale obiective, insa concernul de peste Ocean a negat ulterior aceste zvonuri. De atunci, mai multe companii au fost asociate cu eventuala cumparare a brandului scandinav, printre acestea numarandu-se BMW si Mazda.

    Una dintre principalele cauze care ar putea duce la divortul dintre Ford Motor si Volvo este faptul ca marca suedeza a inregistrat in SUA un recul neasteptat din cauza deprecierii dolarului american, spre deosebire de Europa, unde a avut cresteri semnificative in ultimii ani si o gama de modele reinnoita.

    In atare conditii, oficialii Ford au fost nevoiti sa incerce sa stopeze scaderea vanzarilor sub pragul de 90.000 de unitati, in conditiile in care obiectivul fixat era atingerea unui nivel al vanzarilor de 200.000 de masini pana in 2010, doar pe continentul nord-american.

    Ca o consecinta, Volvo va desfiinta 2.000 de locuri de munca in Suedia, mai exact la fabrica din Goteborg, aceasta masura fiind parte dintr-o schema de reducere a costurilor cu 4 miliarde de coroane suedeze (662 de milioane de dolari).

    Vizualizari: 1194