rss

Afacerile producatorilor auto europeni, afectate de criza din Japonia

  1. 28/03/2011
  2. Tags: Fiat, Japonia, PSA
    Vezi toate fotografiile (1)

    Problemele japonezilor survenite in urma seismelor nu afecteaza doar populatia si jucatorii comerciali locali, ci intreaga economie mondiala. Printre marii jucatori comerciali care suporta consecintele ultimelor catastrofe naturale din Japonia se numara si constructorii auto europeni.

    Astfel, producatorii de masini de pe Batranul Continent ar putea pierde pana la 2,4 mld. euro din profiturile acestui an daca problemele aprovicionarii cu piese din Japonia continua. Cele mai grav afectate sunt grupurile Fiat si PSA, informeaza Mediafax.

    Drept urmare a problemelor producatorilor niponi de componente, unele companii din Europa au inceput deja sa micsoreze productia. Acestia se aprovizionau cu piese auto electronice, semiconductori si anumite componente mecanice, precum cutii de viteze, din Japonia.

    Potrivit estimarilor Commerzbank, oprirea totala pentru o luna a productiei de componente in Japonia, considerata insa putin probabila, ar putea aduce o gaura de  2,4 miliarde de euro a profitului inainte de taxe estimat pentru anul acesta.

    Castigurile Daimler, BMW si Volkswagen ar fi diminuate cu 22-30%, a afirmat banca. Fiind mai putin profitabile decat producatorii auto germani, grupurile Fiat si PSA Peugeot Citroen ar fi cele mai grav afectate.

    Vizualizari: 1551