rss

Un grup de afaceristi chinezi planuieste o megauzina auto in SUA

  1. 01/09/2009
  2. Tags: Brilliance, China, Sua, Uzina, Yang Rong
    Vezi toate fotografiile (1)

    Potrivit unei stiri destul de bizare publicata de AutoNews, fostul director executiv al companiei Brilliance China Automotive Holdings Ltd, Yang Rong, si cativa asociati doresc ridicarea unei fabrici auto uriase in Statele Unite, ce ar putea produce pana la 1 milion de unitati anual.

    Investitia este pe masura anvergurii proiectului – circa 6,5 miliarde de $ –, insa exista atat de multe necunoscute privind intentiile lor, incat intreaga poveste are deja o oarecare tenta SF.

    Pe scurt, treaba sta cam asa: Yang Rong, odinioara aflat pe locul trei in topul celor mai bogati oameni din China, propune construirea unei facilitati de productie in nordul statului Mississippi – zona afectata din punct de vedere economic –, unde 25.000 de oameni vor asambla in jur de 1 milion de masini pe an.

    Investitia este colosala, valorand de sase ori mai mult decat uzina Toyota ridicata de niponi in acelasi stat; nici o problema: domnul Yang are mai multi asociati care il pot ajuta in misiunea sa. Cat priveste motivul pentru care fostul CEO al lui Brilliance China Automotive Holdings Ltd doreste sa investeasca in SUA, acesta este legat nu doar de masini, ci si de... cartea verde.

    Aici e important sa facem o paranteza: Yang a plecat din China in 2002, dupa o cearta serioasa cu guvernul din Tara Marelui Zid. El s-a stabilit in Los Angeles, insa averea a lasat-o in tara natala, aparent fara posibilitatea de a o recupera. Nu este singurul mogul chinez care a patit asta, fiind stiut faptul ca o disputa cu institutiile totalitare din cel mai intins stat al Asiei este echivalenta cu taierea cracii de sub picior.

    In SUA situatia este cu totul alta, guvernul american acordand cetatenie celor care investesc minimum 500.000 de $ intr-o afacere, creand totodata minimum 10 locuri de munca. De aici si o prima intrebare – de ce 6,5 miliarde de $ si nu 500.000 de $? De-ar fi singura “nebuloasa”...

    Lucrurile devin cu adevarat complicate in momentul in care vrei sa afli mai multe despre masinile ce urmeaza a fi construite. Vicent Wang, unul dintre asociatii lui Yang Rong, spune ca viitoarele modele vor fi desenate de catre Giugiaro, demonstrand totodata cu documente ca partea de inginerie va fi asigurata de catre Porsche.

    Ei bine, daca italienii au confirmat faptul ca au avut discutii cu grupul de afaceristi chinezi, Porsche a preferat sa pastreze un soi de silenzio stampa. Cireasa de pe tort este insa picanteria numita sistemul de propulsie, la fel de neobisnuit ca intreaga poveste: potrivit CEO-ului acestui proiect, C.T. Wang, vehiculele vor fi animate de un grup motopropulsor ce combina agregate pe benzina, electrice, pe gaz natural si propulsii hibride.

    Sa nu ramanem insa datori cu numele proiectului si locatia exacta a acestuia: Hybrid Kinetic Automotive Holdings, Ltd, de ridicat in Tunica County – “casa” pentru 9 dintre cele 30 de cazinouri din Mississippi...

    Vizualizari: 1331