rss

Top 10 cele mai sprintene masini electrice

  1. 11/07/2009
  2. Tags: Aero EV, Datsun, masini electrice, Rinspeed, Top 10
    Vezi toate fotografiile (10)

    Devine din ce in ce mai evident faptul ca masinile electrice reprezinta viitorul. Cu numai cativa ani in urma nimeni nu le lua in serios, dar, incet-incet, trenurile de rulare alimentate cu acumulatori au devenit aproape la fel de performante ca si motoarele care functioneaza cu combustibili fosili.

    Pana nu demult, autonomia ridicol de scazuta si vitezele maxime ce nu depaseau 80 km/h reprezentau piedici uriase in calea acestor autovehicule, insa lucrurile au avansat extrem de repede si, iata, astazi, avem deja cateva supercar-uri electrice de senzatie.

    Mai jos va prezentam un "Top 10 al celor mai sprintene masini electrice" care include atat autovehiculele introduse deja in productie, cat si cele aflate in stand-by sau care vor ramane pururi la stadiul de concept. Nu ne intereseaza autonomia, viteza maxima sau timpul de incarcare a bateriilor, ci doar un singur lucru: in cat timp ating "suta"?

    10. Dodge Circuit EV: 0-100 km/h in sub 5 secunde

    Prototipul de pe ultima pozitie este unul foarte controversat. Multi nu au o parere prea buna despre Dodge Circuit EV, vorbind despre el ca despre un Lotus "rebranduit", din moment ce sub designul de inspiratie Viper se afla modelul Europa. In orice caz, cert este ca a fost prezentat la Salonul Auto de la Detroit de anul acesta ca posibila baza pentru un viitor model electric de serie din gama Chrysler, are 268 CP si 193 km/h viteza maxima. Nu se stie cu exactitate in cat timp se realizeaza sprintul 0-100 km/h, dar oficialii constructorului auto american au declarat ca pentru asta este nevoie de mai putin de 5 secunde.

    9. Tango: 0-100 km/h in 4 secunde

    Putin mai lat decat o motocicleta, Tango a fost dezvoltat de Commuter Cars si ajunge la 193 km/h. Stiu ca arata ca un purice, dar important este ca vehiculul cu nume de dans a debutat deja pe piata. Cel mai cunoscut dintre proprietarii acestei citadine electrice este actorul american George Clooney.

    8. Rinspeed iChange: 0-100 km/h in 4 secunde

    Si el relativ nou in peisajul auto, Rinspeed iChange are uimitoarea calitate de a-si modifica forma in functie de numarul pasagerilor. Dincolo de asta, automobilul prezentat la Salonul Auto de la Geneva din primavara are o viteza de top de 230 km/h si asteapta, cuminte, ziua in care compania elvetiana il va introduce in productie.

    7. Eliica: 0-100 km/h in 4 secunde

    Nu va lasati inselati de aspectul nu foarte atragator: automobilul de pe locul 7 accelereaza mai repede decat Porsche 911 Turbo! Eliica (Electric Lithium-Ion Car) a fost creat de o echipa de la Universitatea Keio din Tokyo sub atenta indrumare a inventatorului Hiroshi Shimizu. Unitatea electrica transmite catre cele opt roti 640 CP, suficient cat sa-i imprime lui Eliica viteza maxima de 370 km/h. Costa 185.000 euro si nu a intrat niciodata in productia de serie. 

    6. Tesla Roadster: 0-100 km/h in 3.9 secunde

    Chiar daca nu ocupa primul loc, Tesla este, probabil, cel mai popular model din acest clasament. Si asta pentru ca este performant, arata bine si, mai ales, se afla in productie. Viteza maxima a Roadster-ului este limitata electronic la 200 km/h, dar propulsia electrica isi face foarte bine treaba si il "impinge" pana la 100 km/h in mai putin de 4 secunde. Pe langa modelul roadster, Tesla are in portofoliu si un sedan electric, Model S.

    5. AC Propulsion tzero Roadster: 0-100 km/h in 3.6 secunde

    Gratie sasiului usor fabricat din fibra de sticla, 200 CP sunt de ajuns pentru ca prototipul produs de AC Propulsion sa "prinda suta" in putin peste 3 secunde si jumatate. Din pacate, tzero este penalizat de lipsa unei cutii de viteze adecvate, astfel ca autovehiculul nu depaseste 230 km/h. Costa 160.000 euro si poate parcurge aproape 500 kilometri pana la epuizarea bateriilor litiu-ion.

    4. L1X-75: 0-100 km/h in 3.1 secunde

    Cu o caroserie realizata integral din fibra de carbon si un motor ce produce 600 CP, L1X-75 ocupa locul 4 in acest top. Povestea lui este, insa, incerta. Nimeni nu l-a vazut in "carne si oase", dar multi spun ca exista si a fost prezentat pentru prima data la Salonul Auto de la New York din 2007.

    Potrivit datelor afisate pe site-ul Motor Authority, masina are o viteza maxima de 282 km/h si este produsul unui joint-venture intre Hybrid Technologies Inc. si Mullen Motor Company. Acestia din urma au realizat si o versiune animata de un motor pe benzina, care se afla pe locul sapte intr-un clasament al celor mai rapide autovehicule de serie produse in America. Pentru ca L1X-75 arata bine iar performantele sale nu sunt deloc rele, ii credem pe cuvant pe cei care sustin existenta acestei fantome si sa ii pastram un loc in top-ul celor mai sprintene masini electrice.

    3. Wrightspeed X1: 0-100 km/h in 3.07 secunde

    Sprinten, dar nici X1 nu se lauda cu o viteza de top, acul vitezometrului mergand numai pana la 180 km/h. Motoarele elctrice sunt alimentate de baterii litiu-ion polimer, iar sasiul este furnizat de Ariel si, desi au fost facute modificari substantiale pentru a instala sistemul electric de propulsie, s-a pastrat silueta lui Atom. Wrightspeed X1 este doar un concept si asa va ramane pentru totdeauna, dar oficialii companiei creatoare au declarat ca va exista si un model de serie, chiar mai performant decat prototipul.

    2. Datsun 1200 din 1972, executat pe comanda: 0-100 km/h in 2.95 secunde

    Privit din exterior, acest Datsun produs in 1972 nu-si tradeaza prin nimic veleitatile super-sportive sau propulsia electrica. Datsun-ul afiseaza o viteza maxima de 210 km/h, iar transformarea sa intr-una dintre cele mai eficiente masini electrice a necesitat o investitie de circa 25.000 euro. 

    1. Shelby SuperCars Aero EV: 0-100 km/h in 2.5 secunde

    Aero EV si-a facut aparitia anul trecut si a surprins de la bun inceput: 1.000 CP si viteza maxima de 335 km/h. Shelby SuperCars este un nume cu greutate in lumea bolizilor cu multi cai putere si viteze ametitoare. Compania americana detine recordul pentru cea mai rapida masina de serie: SSC Ultimate Aero, supercar ce alearga cu 435 km/h si pe care l-am prezentat in Top 10 cele mai puternice masini din lume.

    Vizualizari: 5048
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »