rss

SUA: Casa Reprezentantilor aproba inca 2 miliarde pentru programul Cash for Clunkers

  1. 01/08/2009
  2. Tags: Cash for Clunkers, Consum de combustibil, fond, Rabla, Sua
    Vezi toate fotografiile (1)

    Dupa ce, zilele trecute, se vehicula stirea potrivit careia programul “Cash for Clunkers” – similar cu “Rabla” – ar putea fi suspendat din cauza consumarii fondului initial (de 1 miliarde de $) in mai putin de o saptamana, Casa Reprezentantilor din SUA a aprobat alocarea a inca 2 miliarde de $ pentru perioada urmatoare.

    Programul Car Allowance Rebate System – cunoscut popular drept “Cash for Clunkers” – este o masura de reinnoire a parcului auto ce are ca prim obiectiv schimbarea masinilor vechi, avand un consum de combustibil ridicat, cu unele noi, mult mai eficiente din acest punct de vedere.

    Inceput pe data de 1 iulie anul curent avand la baza un fond de 1 miliard de $, el ar fi trebuit, conform calculelor administratiei americane, sa tina pana pe 1 noiembrie; din pacate pentru oficiali, succesul sau a fost mult mai mare decat s-a anticipat, banii epuizandu-se cu doua zile in urma.

    Nici nu e de mirare, avand in vedere ca fiecare individ hotarat sa-si caseze masina veche poate primi, in functie de diferenta inregistrata la nivelul consumului mediu de combustibil dintre “condamnata” si viitoarea achizitie, un rabat comercial (sub forma de voucer) de 3.500 sau 4.500 de $.

    Cat priveste noul fond in valoare de 2 miliarde de $, acesta va deveni utilizabil numai dupa acordul Senatului – etapa ce poate avea surprize neplacute. Propunerea initiala, cea care practic a lansat “Cash for Clunkers”, a avut multi contestatari in Senat, acestia putanad profita de aceasta noua oportunitate fie pentru a opri programul, fie pentru a inaspri regulamentul (sau, de ce nu, a micsora fondul).

    Daca totusi va trece cu bine, va fi interesant de vazut cat vor rezista si aceste 2 miliarde de $, in conditiile in care s-a calculat ca nici macar fondul despre care se discuta la inceputurile lui CARS – 4 miliarde de $ – nu ar fi ajuns pana la 1 noiembrie.

    Vizualizari: 1233