rss

Primul vehicul fara sofer va intra curand in serviciu (cu video)

  1. 27/08/2009
  2. Tags: City Car, Concept car, Prototip, ultra, Vehicul electric

Aeroportul Heathrow din Londra va pune in functiune in curand un sistem de transport complet automatizat, care se va baza pe un vehicul electric fara sofer, primul de acest gen din lume.

Botezat ULTra, acest vehicul functioneza cu o singura baterie si se deplaseaza cu o viteza maxima de 40 km/h. In plus, emisiile de gaze sunt echivalente cu cele ale unui autoturism care consuma in medie 2,35 l/100 km.

Vehiculul electric a fost desenat de un angajat NASA, Mark Lowson, iar fabricantul este compania engleza Advanced Transport Systems care a lucrat patru ani la acest proiect. Toata instalatia a costat 28,5 milioane de euro, doar pentru Terminalul 5 al aeroportului lodonez.

ULTra va avea umila sarcina de a transporta intre una si patru persoane in interiorul acestui terminal pe care ii va putea duce chiar pana la parcare pentru a-si recupera masinile. Odata urcat in ULTra, calatorul va putea alege destinatia prin simpla apasare a unui buton situat pe un display touch-screen.

Ineditul vehicul se deplaseaza pe piste la inaltime, special amenajate, foarte inguste, care sunt asigurate cu niste parapeti inalti care il impedica pe ULTra sa paraseasca pista.

Daca proiectul se va demonstra a fi o investitie folositoare, vor mai fi cheltuite alte 230 de milioane de euro pentru a adapta si celelalte terminale si hoteluri din imprejurimile aeroportului.

Vizualizari: 1306