rss

Noile norme pentru RCA determina concurenta intre service-urile auto

  1. 24/02/2010
  2. Tags: asigurari, Rca, service
    Vezi toate fotografiile (1)

    In urma razboiului dintre service-urile auto si companiile de asigurari, soldat cu castig de cauza in favoarea celor dintai, se ajunge totusi la o situatie dificila chiar pentru castigatori. Plata despagubirilor in baza RCA inainte de reparatia propriu-zisa a masinii va duce la concurenta intre service-uri si, implicit, va determina un razboi al tarifelor, calitatii serviciilor si lucrarilor efectuate, dupa cum explica asiguratorii.

     

    “Pagubiţii RCA, circa 500.000 in fiecare an, se vor prezenta la asigurator si, dupa evaluarea daunei, vor primi o suma de bani drept despagubire. Ulterior, ei vor cauta un service pentru repararea autovehiculului. Aici intervine concurenta. Practic, service-urile se vor «bate» pentru acesti clienti. Unitatile care practica preturi ridicate, la o calitate indoielnica vor iesi de pe piata", a declarat directorul uneia dintre principalele companii de asigurari de pe piata.

     

    Comisia de Supraveghere a asigurarilor a luat luni decizia de a modifica Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).

    Principalele modificari aduse acestor norme sunt:

     

    - Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.

    Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatilede specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.

    - Asiguratorul RCA are obligatia, in situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei;

    - Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei fata de 15 zile asa cum era stabilit pana acum.

     

    Vizualizari: 5206
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »