rss

Masini inteligente, masinile viitorului

  1. 19/05/2009
  2. Tags: masina viitorului, smart car
    Vezi toate fotografiile (1)

    Masina viitorului este studiata in Olanda si va sosi intre 2015 si 2010. Vorbim despre un mega-proiect la care se lucreaza in Halmond, asa-zisul Silicon Valley din Olanda, pentru care au fost alocate fonduri in valoare de 80 de milioane de euro. Finantarea provine din partea Uniunii Europene, Safespot  si Cvis si vizeaza doua programe cu privire la siguranta rutiera.

    In urma cercetarilor si a incercarilor se doreste construirea unei masini inteligente, care sa parcheze singura, care pune semafoarele pe culoarea verde atunci cand alt autovehicul nu se apropie si multe alte detalii de gen. La plan participa constructori auto, industria electronica si institute de cercetare stiintifica. Primul proiect este coordonat de Centrul de Cercetare Fiat, iar al doilea de Ertico-Its Europe, companie specializata in crearea de sisteme inteligente de transport.

    Masinile vor avea montate la bord un computer care va colecta datele din trafic si le va transmite unui centru de operatiuni. Sistemul de navigatie ca alege cele mai rapide rute, va comunica soferului viteza potrivita pentru a prinde un val de semafoare pe verde, in timp ce senzorii de monitorizare vor reactiona la vederea biciclistilor, pietonilor, motocicletelor si autoturismelor din jur.

    Vizualizari: 1314