rss

Industria auto: Se poarta verde (Partea a II-a)

  1. 26/02/2010
  2. Tags: BMW, electric car, Fiat, Ford, Infiniti, Lexus, Mercedes benz, Mitsubishi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pasul numarul doi: Pregatiti prizele, sosesc electricele

    Asadar, tehnologia sistemelor hibrid este deja clasica pentru connaisseuri. Modelul Toyota Prius este produs in serie inca din 1997. Iar acum, constructorii auto propun, pe langa modelele hibride, si prototipuri, iar mai nou, modele de serie electrice. Un bun exemplu il reprezinta lansarea pe piata din acest an a celor doua electrice de serie, Karma si Volt.

    Aparitia acestor tehnologii “curate” au si ratiuni economice exemplificate atat de colapsul financiar al industriei auto din anul 2009, precum si de scumpirea record a petrolului, care a depasit 147 de dolari pe baril in vara anului 2008.

    Mitsubishi este un pionier in materie de masini electrice, constructorul auto lansand citadina iMiev, masinuta ce are o autonomie de 160 km. Bazandu-se pe platforma acesteia si grupul francez PSA va lansa o serie de propuneri ecologice, printre care se numara Citroen C-Zero si Peugeot iOn.

    Si constructorii de renume, care tintesc o clientela ceva mai selecta, se pregatesc de zor pentru noul val adus de electricitate in domeniul auto. De exemplu, BMW, pe langa sistemul hibrid Vision Efficient Dynamics, lucreaza la dezvoltarea unui model electric, anuntat de proiectul Megacity. Nici Mercedes Benz nu se lasa mai prejos, anuntand propuneri mai verzi precum E-Klasse diesel-electric si S-Klasse Plug-in Hybrid, iar in 2010 va produce 100 de exemplare Vito electrice.

    Si brandul de lux de la Nissan, Infiniti, pregateste un model compact cu sistem de propulsie electric pentru a contracara “atacul” concurentului sau direct, Lexus CT 200h. Revenim la Nissan care va lansa city car-ul electric Leaf. Acesta este pus in miscare de un propulsor electric care livreaza 107 CP si are o autonomie de 160 km.

    Trendul este urmat si de italienii de la Fiat, care au adus la Salonul Auto de la Detroit 500 BEV Battery Electric Vehicle, mult-asteptata versiune electrica a citadinei italiene. Audi va utiliza denumirea e-Tron pentru toate modelele sale electrice, primul model R8 e-Tron, previzualizat de originalul concept e-Tron, urmand a fi lansat in anul 2012.

    Americanii de la Ford au adus la Chicago Ford Transit electric de serie, acestia avand planuri mari in aceasta directie. Tesla face deja istorie, producatorul urmand sa lanseze Model S, un sedan de lux ce ofera destul loc pentru cinci pasageri (are aproape 5 m lungime) si o autonomie absolut respectabila, de 482 kilometri.

    Si coreeni Hyundai-Kia intra in hora electricitatii, pregatind pentru Geneva prototipuri precum electrica i-Flow. Mai mult decat atat, va puteti imagina in urma cu cativa ani ca Porsche va lansa o versiunea hibrida a mastodontului Cayenne?

    Asadar oameni buni, obisnuiti-va cu ideea ca in viitorul nu foarte indepartat vom face trecerea de la pompele de combustibil la cablurile de reincarcare electrica. Pana atunci insa, vom astepta linistiti ca aceste tehnologii sofisticate sa devina populare pe piata auto.

    Vizualizari: 1847