rss

GM a produs ultimul V8 "Big Block"

  1. 23/12/2009
  2. Tags: Big Block, Chevy, GM, V8
    Vezi toate fotografiile (1)

    Inca o era a apus in Statele Unite: cea a uriaselor motoare V8 produse de GM, cunoscute oriunde sub apelativul “Big Block”.

    Dupa 51 de ani in care s-au identificat practic cu filozofia americanilor vizavi de sportivitatea auto, ele au trimis un ultim reprezentant la muzeul GM din Sterling Heights, Michigan, acoperit cu semnaturile tuturor muncitorilor de la uzina Tonawanda din New York.

    Primul Chevy “Big Block” a fost introdus pe piata in 1958, in scopul rezolvarii problemelor legate de propulsia tot mai masivele automobile create in Detroit; totusi, el nu a fost din start chiar atat de mare: primii reprezentanti ai seriei “W” aveau “doar” 5,7 litri.

    Treptat, cilindreea a ajuns la 6,5, 6,7, 7, 7,4 si chiar 8,1 litri, ultimul fiind depasit in aceasta privinta doar de catre monstruoasele V8-uri de tip “crate engine” (ce ajung si la 9,4 litri).

    Evident, “decesul” seriei “Big Block” a atras dupa sine si disponibilizarea celor 150 de muncitori platiti cu ora sa creeze legendarele agregate, ei sperand acum intr-o repartizare la uzinele ce produc componente similare. Ca de exemplu, motoare de vapor...

    Vizualizari: 1621