rss

Cinci sfaturi pentru a-ti potoli furia la volan

  1. 16/09/2009
  2. Tags: campanie
    Vezi toate fotografiile (1)

    Banuiesc ca te afli printre aceia care nu-si recunosc furia la volan, care pretind ca nu se enerveaza cand tipul din fata nu reactioneaza in timp record cand s-a pus verde la semafor. Ei bine, fie ca admiti sau nu, se intampla sa devenim din ce in ce mai agresivi in trafic, iar acest lucru nu poate sa-ti aduca decat neplaceri.

    Sa nu uitam ca una din multiplele cauze ale accidentelor rutiere este furia la volan. In timp ce femeile se multumesc sa gesticuleze, ba chiar sa adreseze cuvinte obscene, barbatii ies din acest perimetru, unii dintre ei alegand calea pumnului. Ba mai mult, se pare ca o treime din numarul accidentelor au loc pe fondul agresivitatii la volan.

    De aceea invitam participantii la trafic sa adopte o atitudine corespunzatoare, sa aplice regulile date de educatia de acasa si de la scoala, sa invete ce inseamna respectul reciproc si pe sosea. Pentru a inhiba instinctul agresiv, pentru a evita a-ti mai manifesta furia in trafic, iata cateva sfaturi de bun-simt.

    1. Evita sa dormi pe apucate! Lipsa somnului iti afecteaza capacitatea de a aprecia corect lucrurile si te transforma intr-o persoana irascibila. Daca totusi nu ai de ales decat sa te urci la volan obosit, iti poti crea o atmosfera linistita in habitaclul masinii, ascultand muzica relaxanta.

    2. Schiteaza-ti ruta! In cazul in care nu este o drumul obisnuit casa-serviciu, gandeste-te ce distanta ai de parcurs pana ajungi la intalnire si cat de aglomerate sunt intersectiile pana acolo. In cazul in care nu cunosti bine drumul, ia-ti o marja de eroare de 20-30 de minute. Vei avea timp sa astepti la semafor linistit sau chiar sa depasesti o bucata de sosea aflata in reabilitare fara sa intarzii. Lipsa timpului si gandul ca nu vei ajunge la ora stabilita te vor forta sa claxonezi inutil, sa devii irascibil, sa provoci dispute in trafic.

    3. Masina ta nu este un terapeut! Asa ca evita sa-ti manifesti supararea sau furia provocata de seful tau cu 10 minute inainte sau de sotia ta, care vrea musai sa-si invite mama in week-end la voi. Oricat ai crede ca masina este o extensie a personalitatii tale, evita sa te exteriorizezi atunci cand emani numai energie negativa. Nu accelera inutil pentru a-ti descarca nervii. Masina ramane un mijloc de transport, si nu o arma.

    4. Redu bass-ul! Muzica agresiva ii face pe oameni mai agresivi. Chiar nu este cazul sa-ti scoti la iveala instinctele primare la volan pentru ca, pana la urma, viata ta este in pericol. Incearcai o muzica mai relaxanta, un jazz sau orice altceva ce te linisteste.

    5. Pastreaza-ti rabdarea! Daca cel din fata ta franeaza brusc si aparent fara motiv, nu este cazul sa te enervezi. Poate ca este incepator: nu uita ca si tu ai fost. Sau poate ca a observat un obstacol in ultima clipa. Cea mai buna metoda este sa pastrezi distanta corespunzatoare si, bineinteles, sa-ti pastrezi calmul. Nu uita sa pastrezi eticheta pe care o afisezi la restaurant sau la un eveniment important si in trafic. Nu merita sa-ti pui viata in pericol doar pentru a-i taia fata celui care tocmai te-a iritat.

    Vizualizari: 2897