rss

Centura de siguranta iti poate salva viata

  1. 25/02/2010
  2. Tags: centura de siguranta
    Vezi toate fotografiile (4)

    Fara indoiala, centurile sunt cele mai importante sisteme de siguranta inventate vreodata. Centurile de siguranta fac multe lucruri pentru tine. Acestea ofera protectie la impact, absorb fortele de impact si impiedica “saltul” prin parbriz.

     

    Centura te tine in loc in timp ce vehiculul suporta impactul. Totusi, in ciuda tuturor acestor beneficii, exista au o multime de "motive" pentru care unii prefera sa nu le poarte:

     

    1. "Imi sifoneaza hainele" Sigur, o fac. Dar esti atat de naiv incat sa conteze asta mai mult?

     

    2. "Sunt incomode". Poate ca da, dar le puteţi ajusta astfel incat acestea sa se potriveasca mai bine.

     

    3. "Vreau sa fiu aruncat din masina in cazul unui accident." Stiati ca aceasta este cauza numarul 1 de deces in urma unui accident?

     

    4. "Nu vreau sa fiu prins in masina daca va avea loc o coliziune sau daca masina ajunge in apa sau ia foc." Insa e bine sa stii ca purtarea centurii creste probabilitatea de a fi constient dupa impact, mai putin ranit si cu mai multe sanse de a iesi din autoturism.

     

    5. "Am auzit de la persoane care au fost implicate in accidente ca ar fi fost moarte in acest moment daca ar fi purtat centura de siguranta”. Cine spune asta? Daca un impact te poate omori cand ai centura pusa, atunci cu siguranta este valabil daca nu o porti, cu exceptia cazului in care ai foarte mare noroc. Statisticile arata ca centurile de siguranta reduc cu aproximativ 50% rata deceselor si a ranirilor.

    Si motivatiile (puerile) pot continua.

     

    Stim desigur deja si ca noi, romanii, suntem foarte inventivi si extrem de curajosi, chiar si atunci cand e vorba de siguranta noastra. Binenteles ca masina personala, de mica sau de mare fitza, este dotata cu centuri de siguranta, dar de ce sa le folosim conform indicatiilor?! Pai nu e mai simplu sa lasam masina sa bipaie cateva zeci de secunde, in incercarea ei disperata de a ne atentiona ca trebuie sa ne punem centura?! Oricum noi stim foarte bine ca la un moment dat va amuti. Nu pot face abstractie de relaxarea cand vine vorba de politisti; de ce sa nu profitam de toleranta care s-a instalat mai nou din partea acestora pentru nepurtarea centurii (daca tot e o obligatie legala, de ce sa nu fim pedepsiti daca n-o respectam)?! Sau nu suntem minunat de inteligenti incat sa ne vina ideea sa petrecem centura prin spatele scaunului si sa o fixam in lacasul ei dintre scaune?! Am pacalit-o si de data asta! FALS! In toate cazurile, n-am facut decat sa ne pacalim pe noi si sa ne pacalim viata, insa e o gluma proasta. Poate va ganditi ca, si in conditiile in care centura e fixata in lacasul ei fara a ne “incorseta” trupul, computerul masinii declanseaza airbag-urile in caz de accident. Corect. Dar stiti care e viteza cu care va va izbi airbag-ul cand se declanseaza, daca centura nu va sustine corpul ? Cu "numai" 290 km/h! Cum vi se pare asta?

     

    Si daca sunteti niste persoane care au nevoie de date concrete, va dau exemplul unui accident produs la o viteza relativ mica, 45-50 km/h, iar persoanele care se afla in autoturisme nu poarta centura de siguranta. Poate e bine sa stiti ca acestea pot fi aruncate in afara cu o forta de 30 ori mai mare decat greutatea proprie, iar refacerea ranilor, atat fizice cat si psihice, implica o mare perioada de timp, suferinta si despartirea temporara de familie. Iar daca accidentul este frontal, mainile neputand sa sustina corpul, volanul va lasa conducatorului auto o urma de toata frumusetea pe piept...dupa ce va fractura mai intai coastele.

     

    Toate aceste probleme pot fi prevenite doar cu un singur click: cel care se aude atunci cand iti fixezi centura de siguranta!

     

    Dar ce parere ai de ceilalti, care sunt in masina cu tine? Daca acestia nu ar purta centuri? In cazul unei coliziuni, pasagerii din spate care nu au centura fixata devin obiecte zburatoare, deplasandu-se cu aceeasi viteza ca cea la care se produce impactul, iar tu poti fi ranit daca esti lovit de un pasager fara centura, poate chiar iti va rupe gatul, cu toate ca tu o porti pe a ta. Cat despre ei, fie isi vor fractura gatul, fie vor zbura prin portiera, prin parbriz sau, daca suntem optimisti, vor avea jumatate din fata intreaga, iar cealalta jumatate va fi printre scaunele din fata.

     

    Poate ca am folosit argumente dure, dar ele sunt reale. Acesta este riscul la care ne expunem de fiecare data cand urcam in masina si nu ne punem centura de siguranta. Degeaba am platit sute de euro pentru sisteme de siguranta suplimentare: ESP , EBD sau alte tehnologii noi, daca nu le folosim pe cele elementare si care ne protejeaza in mod direct.

     

    Poarta centura de siguranta si incurajeaza-i si pe ceilalti s-o faca pentru ca va poate salva viata. Esti de acord?

     

     

     

    Vizualizari: 4333
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »