rss

Productia de automobile hibride va duce la o criza a metalelor rare

  1. 01/09/2009
  2. Tags: hibride, metale rare, Toyota Prius
    Vezi toate fotografiile (1)

    Cererea tot mai mare de autovehicule hibride va provoca o criza a metalelor rare folosite pentru constructia motoarelor electrice si a bateriilor acestor vehicule, dar si a aparatelor electronice si altor bunuri de larg consum, avertizeaza specialistii.

    Cel mai expus producator auto in acest moment este Toyota, care detine primul loc pe piata hibridelor gratie modelului Prius. Expertii avertizeaza ca o criza a elementelor rare este iminenta, iar China, cel mai mare furnizor al acestor materii prime, a limitat exporturile desi cererea mondiala creste vertiginos, se arata pe site-ul Mediafax.

    Se estimeaza, astfel, ca cererea mondiala pentru aceste minereuri va depasi oferta cu aproximativ 40.000 de tone in urmatorii doi ani, daca nu sunt descoperite surse noi de productie.

    Printre cele mai importante metale rare afectate de o astfel de criza va fi niobiul, minereu folosit la fabricarea unor magneti foarte puternici, utilizati atat la motoarele electrice ale automobilelor hibride, cat si in alte domenii (de exemplu, la generatoarele turbinelor eoliene). Alte minereuri aflate in pericol sunt terbiul, disprosiul si lantanul, acesta din urma fiind folosit in cantitati mari la realizarea bateriilor.

    In urmatorii ani, piata automobilelor hibride si a turbinelor eoliene va cunoaste o expansiune accelerata, in efortul omenirii de a renunta la combustibilii fosili si a reduce poluarea.

    Ca sa intelegem mai bine: la fabricarea unui motor pentru Toyota Prius se folosesc un kilogram de niobiu si 10-15 kilograme de lantan pentru fiecare baterie. Insa aceste cifre se vor dubla ca urmare a planurilor producatorului nipon de a creste atat productia, cat si eficienta automobilului.

    In plus, pe piata hibridelor intra tot mai multi constructori, care isi vor disputa cantitatile limitate de metale rare, iar productia nationala chineza de minereu rar va fi dirijata tot mai mult spre consumul intern, odata cu dezvoltarea tot mai rapida a industriei din aceasta tara.

    Vizualizari: 1231
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »