rss

60 de ani de MINI in inalta societate

  1. 17/09/2019
    Vezi toate fotografiile (1)

    John Lennon a condus unul, Peter Sellers a rulat cu unul in rolurile sale comice de detectiv - chiar si Regina a fost plimbata cu unul pe aleile Castelului Windsor.
    Nenumarate celebritati au cedat in fata sarmului exercitat de clasicul Mini, care a fost prezentat publicului acum 60 de ani. Designul distinctiv, spatiul surprinzator de generos si caracteristicile dinamice ale automobilului au creat o combinatie inedita. Mini este automobilul compact care a atras cele mai multe vedete si celebritati de-a lungul istoriei. Fotografiile exclusive au documentat numeroase staturi din lumea muzicii, a filmului si a modei care au ales clasicul Mini ca mijloc de transport preferat, ceea ce l-a transformat intr-un simbol al timpurilor sale.
    O data in plus, pentru a marca a 60-a aniversare a marcii, MINI celebreaza acei ani de glorie de la inceputuri cu cateva automobile foarte speciale. Dupa lansarea pe piata cu succes a MINI 60 Years Edition pentru actualele MINI Hatch cu trei, respectiv cu cinci usi, Mini clasic va fi din nou in prim-plan. Un unicat restaurat in mod elaborat in designul cu benzi colorate al actualei colectii lifestyle MINI 60 Years.

    Chiar si dupa relansarea marcii in 2001, celebritatile din lumea intreaga s-au bucurat rapid de placerea condusului unica oferita de un MINI modern, care a urmat clar traseul predecesorului sau. Ca primul automobil compact din segmentul premium, MINI a devenit imediat un trendsetter. Conceptul sau neconventional a inspirat producatori de filme, muzicieni, designeri de moda si alti artisti. Cu popularitatea sa enorma, precum si cu o tendinta clara spre extravaganta si placere deosebita a condusului, MINI a avut mai multe aparitii in filme de la Hollywood si si-a gasit locul in flotele private a numeroase staruri din showbiz.

    Lordul Snowdon a prezentat clasicul Mini familiei regale
    Faptul ca Mini clasic a fost acceptat timpuriu in societatea londoneza s-a datorat unui membru al familiei regale. Lord Snowdon - fotograf, designer, prieten al lui Alec Issigonis, creatorul Mini, si sotul Printesei Margaret - a fost printre primii cumparatori ai noii masini de clasa mica. O fotografie de familie realizata in 1965 il arata impreuna cu Printesa Margaret si fiul lor, David, intr-un tur al Londrei cu Mini.

    Lord Snowdon a deschis drumul Mini catre resedinta regala de week-end inca din 1960: cumnata sa, Regina Elisabeta II, a fost condusa de Issigonis pe aleile Castelului Windsor. Pentru micul automobil, acest lucru a fost precum o innobilare - cel mai inalt onor regal pe care insusi Issigonis avea sa-l primeasca noua ani mai tarziu.

    The Beatles, Monkees, Beach Boys, Spencer Davis, Mick Jagger, Eric Clapton si David Bowie - Mini a fost un hit pentru toti
    In anii care au urmat, Mini si-a asigurat un loc sigur in moda, arta si muzica din timpul revolutiei culturale londoneze a anilor '60 - Swinging London. Faima sa internationala nu s-a datorat doar entuziasmului pe care l-a generat in randul membrilor Beatles. John Lennon a comandat un Mini in 1964 - chiar daca nici nu avea permis de conducere. Fotografiile de epoca il prezentau pe bateristul Ringo Starr cu unul dintre modelele Mini Cooper S ce au luat parte la editie 1964 a Raliului Monte Carlo, iar Paul McCartney a avut propriul Mini in 1967. Chitaristul George Harrison a fost mandru proprietar al unui Mini de Ville, revizuit de renumitul carosier Radford. Cand Beatles s-au reunit in 1967 pentru turnarea filmului TV "Magical Mystery Tour" la West Malling Airfield in Kent, John Lennon s-a bucurat de posibilitatea de a testa pe aerodrom cu un Mini vopsit in culori psihedelice.

    Afectiunea unor muzicieni binecunoscuti pentru clasicul Mini a durat decenii si nu s-a limitat doar la arhipelagul britanic. In timp ce popularitatea Mini devenea un fenomen global in expansiune, trupele pop si rock din SUA castigau noi fani in Europa. In 1966, a fost randul Beach Boys, care pornise intr-un turneu international cu muzica ei surf, sa pozeze in fata unui Mini Moke in Marea Britanie. Aceasta imagine a muzicienilor californieni, cu mobiliar de plaja ce purta numele trupei, s-a raspandit pe mapamond. In aceeasi perioada, popularitatea trupei americane The Monkees atingea apogeul. Exista o fotografie din acea perioada, in care chitaristul si solistul vocal Michael Nesmith si iubita lui, Phyllis, privesc prin acoperisul rabatat al unui Mini in camera foto de deasupra lor. Asemenea lui Harrison de la Beatles, Nesmith a avut propriul Mini Cooper S creat de Radford. Acest specimen unicat, extravagant si scump, nu doar ca avea acoperis retractabil, ci si un motor de 100 CP si bord de lemn, cu instrumente suplimentare.

    Pe langa faptul ca s-a bucurat de condusul unui Mini clasic, muzicianul londonez David Bowie a fost deosebit de impresionat de calitatile sale de parcare. El credea cu tarie ca nici un alt automobil nu a fost conceput mai bine pentru viata urbana. Pentru a sarbatori a 40-a aniversare a originalului, Bowie a creat designul unui Mini clasic in 1999 care reflecta complet mediul inconjurator - asemenea unui ceainic lucios din argint britanic. In Germania, celebra cantareata Nina Hagen a fost fotografiata cu un Mini Cooper pentru revista Paris Match in capitala Frantei, in 1994.

    Nascut sa fie erou de actiune: Mini clasic ca vedeta de film pe patru roti
    Uneori ca partener, alteori in rol principal - timp de sase decenii, Mini clasic a aparut in seriale de televiziune si filme pentru mare ecran. In 1966 a avut o aparitie in filmul cult "Blow Up", dar si in comedia politista "Kaleidoscope", in care Warren Beatty, pe atunci inca necunoscut, interpreta rolul principal. Filmul "A Cœur Joie", cu Brigitte Bardot, a fost lansat tot in 1966: include fotomodele care calatoresc intr-un Mini Cooper. Faptul ca startul francez Bardot a avut o legatura stransa cu automobilul britanic si in viata privata este demonstrat de fotografiile realizate in 1980, in care poate fi vazuta in compania cainilor ei intr-un Mini Moke.

    "Femeia bionica" a fost un serial TV care s-a bucurat de o popularitate considerabila atat in SUA, cat si in UK. In 1976, actrita din rolul principal - Lindsay Wagner - a pozat in Londra in fata unui Mini clasic atasat de un cadru de otel, ceea ce dadea impresia ca a ridicat masina cu o mana - aparent, poseda puteri supraomenesti asemenea personajului ei din serialul TV.

    Scenele in care Mini clasic a fost utilizat de actorul britanic Peter Sellers si regizorul Blake Edwards erau la fel de neconventionale si de amuzante. Sellers si Edwards au facut filmul "A Shot in the Dark" in 1964, ca o continuare a comediei politiste "The Pink Panther". In rolul inspectorului Clouseau, Sellers conduce un neobisnuit Mini Cooper - aici, actorul si-a demonstrat si inclinatia din afara ecranului pentru versiunile speciale extravagante al clasicului Mini. Automobilul din film a fost un Mini de Ville creat de Radford, ce includea un design impletit pe flancurile caroseriei. De-a lungul anilor, Peter Sellers a dobandit aproape 12 automobile Mini clasic imbunatatite individual, inclusiv unul pe care i l-a oferit sotiei lui de atunci, Britt Ekland, drept continut al unui tort aniversar supradimensionat la showroomul Radford din Londra, in 1965.

    Probabil cea mai spectaculoasa aparitie a clasicului Mini pe marele ecran a fost in comedia de actiune "The Italian Job" din 1969. In film, escrocul Charlie Croker, interpretat de Michael Caine, iti uneste fortele cu un complice pentru a planuit un furt de aur in centrul orasului Torino. Ei isi incarca prada in trei Mini Cooper - vopsite rosu, albastru si alb - inainte de a pornit intr-o evadare uluitoare printr-un tunel de canalizare si pe acoperisuri si scari in mijlocul agitatiei din traficul orasului italian. 34 de ani mai tarziu, "The Italian Job" a revenit in cinematografe: intr-o noua versiune care a inclus vedete de la Hollywood precum Charlize Theron, Jason Statham si Mark Wahlberg, povestea jafului spectaculos de aur a fost pusa in scena intr-un stil mai eficient si foarte rapid. Cand au trebuit alese starurile pentru rolul principal pe patru roti, optiunea a fost - cum altfel - noul MINI Cooper S, care acum si-a demonstrat agilitatea si flerul sportiv pe si sub strazile din Los Angeles.

    Pe sosea si ca parte a scenei de moda
    In Swinging London a anilor '60 nu numai ca au aparut sunete muzicale noi, ci si tendinte elegante din lumea modei - iar Mini clasic a fost mereu in centrul actiunii. In 1968, la volanul unui Mini clasic, Lesley Hornby - mai bine cunoscuta ca Twiggy - trecea testul pentru obtinerea permisului de conducere.

    Mary Quant, influentul designer de moda pentru femei si inventatoare a fustei mini, a fost si ea inspirata de clasicul Mini. Ulterior aceasta a explicat ca numele celebrei creatii vestimentare a fost inspirat chiar de marca britanica. Imediat dupa ce si-a obtinut permisul de conducere, ea a comandat un Mini negru, iar ulterior a creat o editie speciala - usor de recunoscut, printre altele, dupa husele de scaune in dungi negre si albe. Designerului britanic i-a placut si noul MINI: "Este un automobil la moda, vesel si zambitor".

    La finalul anilor '90, Paul Smith - unul dintre cei mai faimosi designeri britanici de moda pentru barbati - a creat o serie speciala redusa a clasicului Mini, finisata intr-o nuanta de albastru creat de el insusi pentru a se potrivi cu jantele din aliaj, de culoarea antracitului. O alta editie unica, la fel de populara ca aceasta, a fost prezentata pentru a 40-a aniversare a clasicului Mini, pe care Smith a vopsit-o in designul sau specific, cu dungi multicolore.

    Vizualizari: 1898
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »