rss

30% din angajatii industriei auto, someri pana in iunie

  1. 03/04/2009
  2. Tags: Model S, Tesla
    Vezi toate fotografiile (1)

    Daca statul nu va lua masuri urgente pentru reducerea pierderilor companiilor si pentru stimularea consumului intern, peste 100.000 de angajati din industria auto risca sa-si piarda locurile de munca pana in iulie, a declarat presedintele FSCM, Dan Bajan.

    "Ne asteptam ca pana in luna iunie productia sa scada la jumatate fata de anul trecut, in conditiile in care piata s-a contractat atat la intern cat si la extern cu 30-35% in primele trei luni ale acestui an. Daca nu se iau masuri urgente, circa 30% din cei 315.000 de angajati din industria constructoare de masini isi vor pierde locurile de munca in urmatoarele trei luni", a spus Bajan.

    Reprezentantii federatiilor sindicale din industria constructiilor de masini  au solicitat joi, in cadrul discutiilor cu oficiali ai ministerelor Muncii, Economiei si Finantelor Publice, extinderea programului Rabla si la produsele electrocasnice, agricole si la utilajele din domeniul alimentar, pentru a contracara comenzile reduse la export cu aproape 60%.

    Presedintele Federatiei Sindicatelor din Constructii de Masini (FSCM) a mentionat ca una dintre masurile pe care ar putea-o lua statul pentru deblocarea activitatii agentilor economici ar fi cesionarea datoriilor intreprinderilor pentru ca acestea sa poata participa la licitatii sau sa poata accesa fonduri europene.

    "Din cauza lipsei de comenzi, firmele nu si-au putut plati datoriile pe ianuarie si februarie si acum nu pot accesa fonduri europene pentru ca au datorii si nu nu pot participa la licitatiile facute de catre stat. Daca statul ar acepta cumpararea de actiuni in contul datoriei firmelor, aceasta situatie s-ar debloca", a afirmat Dan Bajan.

    La randul sau, presedintele Federatiei Sindicale Automobilul Romanesc, Ilie Miu, sustine ca firmele ar putea sa amane disponibilizarile inca trei luni, prin programele finatate de Uniunea Europeana pentru specializarea angajatilor, insa nu pot beneficia de fondurile europene din cauza faptului ca au datorii.

    Cea mai neagra prognoza privind numarul de concedieri din industria auto ii apartine presedintelui Federatiei Sindicale a Lucratorilor din Industrie "METAL", Aurel Oprea.

    Acesta a afirmat  ca se asteapta la un numar de 200.000 de someri , pana la sfarsitul lui 2009, in conditiile in care statul nu va interveni pentru salvarea companiilor romanesti.

    Vizualizari: 1106