rss

0-Taxi, prima companie de taxi ecologica din Norvegia

  1. 20/08/2009
  2. Tags: 0-taxi, E85, Ecologie, Norvegia, taxi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Din dorinta de a reduce impactul asupra mediului, cateva companii de taximetre din Europa au decis sa introduca automobile hibride verzi. Astazi, la Oslo, a fost inaugurata prima companie de taxi ecologica din Norvegia, care isi propune sa reduca drastic emisiile de gaze, cu pana la 50%.

    Compania se numeste 0-Taxi, iar autoturismele acesteia functioneaza pe baza de biocombustibil E85, fiind modele hibrid sau modele ce degaja in aer sub 120 g CO2 per kilometru.

    Clientii care se vor deplasa cu taxi-urile acestei companii vor plati pentru cantitatea de noxe emisa pe durata cursei. Aceste emisii vor fi rascumparate de companie prin cumpararea de la organismele acreditate de statul norvegian a unui "credit carbon".

    Acest credit este cunoscut si sub numele de credit de emisii si este echivalent cu o tona de dioxid de carbon emis, fiind folosit de statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto implicate in lupta pentru protejarea mediului inconjurator.

    Acestea isi pot reduce emisiile poluante mai mult decat s-au angajat sa o faca, context in care au dreptul sa-si vanda surplusul de credite acelor state mai putin eficiente din acest punct de vedere.

    Tarifele percepute de 0-Taxi sunt mai mici comparativ cu ale concurentei, iar pentru inceput va folosi 35 de vehicule. Mai multi constructori auto importanti au fost invitati sa-si testeze prototipurile lor ecologice in conditii reale. Ramane de vazut cine se va implica in acest proiect avand in vedere ca Norvegia nu este nici pe departe o piata strategica pentru vreun mare constructor.

    Primele taxiuri ecologice au aparut in martie 2006, la Londra, si apartin companiei "Greentomatocars".

    Vizualizari: 1517